Familiaal geweld

Iedereen is wel eens kwaad en dat is op zich niet zo erg. Maar wanneer die kwaadheid met geweld afgereageerd wordt op partner, kind, ouders of huisdier, is er een probleem. Als ruzie of gevoelens van onmacht overgaan in lichamelijk of psychisch geweld of mishandeling, dan gaat dat te ver. Goed dat je de eerste stap zet op zoek naar een oplossing!

Dit aanbod is enkel beschikbaar in de regio Limburg.

Intra-familiaal geweld

  • Heb je te maken met geweld in jouw relatie?
  • Ken je iemand in een geweldsituatie waarover je je zorgen maakt?
  • Zijn er steeds terugkerende ruzies waarbij er een dreiging tot geweld speelt?
  • Heb je te maken met geweld tegenover een kind in jouw gezin?
  • Ben je bezorgd om een kind in een geweldsituatie in een ander gezin?

Blijf er niet mee rondlopen. Er zijn verschillende manieren om hulp te krijgen. Je staat er niet alleen voor. Geweld moet stoppen!

In 1 op 7 gezinnen is er sprake van geweld. Geweld kan in elke relatie of elk gezin voorkomen. Het geweld kan lichamelijk, psychisch, seksueel of economisch zijn. Omdat het alle betrokkenen raakt, bv. (ex-)partners, ouders, kinderen, broers, zussen, grootouders, … spreken we van intra-familiaal geweld.

De gevolgen van geweld tonen zich op verschillende manier. Voel je angst, schaamte, schuld of twijfel? Dat is heel normaal.

Praat erover

Praten met een goede vriend, een familielid of een buur kan goed zijn om jouw verhaal te delen. Ook jouw huisarts kan een luisterend oor bieden. Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn er meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Je kunt je hart luchten bij deze persoon en je kunt ook vragen of hij of zij met je mee gaat naar een hulpinstantie.

Contacteer 1712

1712 is de gratis hulplijn voor vragen over geweld. Je kunt jouw vragen stellen of je hart luchten. Je krijgt contact met een hulpverlener, die aandachtig naar jouw verhaal luistert. Deze hulpverlener zet samen met jou alles op een rij, beantwoordt jouw vragen en geeft je advies. Ook kijkt de hulpverlener samen met je welke professionele hulp er nodig is.

Bel het nummer 1712, kies je provincie en je wordt doorverbonden met een hulpverlener. Het gesprek is gratis én discreet. Jouw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent. Je kan ook mailen of chatten met 1712.

Meer informatie vind je op http://www.1712.be

Dringende hulp nodig? Bel 112

Als er directe nood is: bel het alarmnummer 112. De politie is opgeleid om met intra-familiaal geweld en kindermishandeling om te gaan. Dit nummer is alleen voor noodgevallen.

Team Intra-Familiaal Geweld

Word jij geconfronteerd met intra-familiaal geweld? Dan kan je terecht bij het het Team Intra-Familiaal Geweld (IFG) van het CAW. Het Team IFG:

  • biedt gesprekken aan voor iedereen die betrokken is bij het geweld.
  • begeleidt jou op maat. Dat kan alleen of samen met je (ex-)partner of een ander familielid.
  • werkt samen met jou aan veiligheid in jouw situatie, het stoppen van geweld en het voorkomen van nieuw geweld.
  • zoekt samen met jou naar de krachten van jou, jouw gezin en jouw omgeving.

Als er (inwonende) kinderen zijn, hebben we expliciet aandacht voor het effect dat geweld heeft op hen.

Je kan bij het Team IFG terecht via 1712, de politie of het Family Justice Center Limburg.

Family Justice Center Limburg

Het Family Justice Center brengt in de politiezone Carma en LRH verschillende Limburgse diensten – van hulpverlening, politie en justitie – samen onder één dak. Het Centrum Algemeen Welzijnswerk maakt hier ook deel van uit. Waarom? Wel, als je met problemen of geweld te maken hebt in je relatie of gezin, betekent dit dat je op één plaats alle diensten terugvindt waar je op een laagdrempelige manier terechtkan voor de nodige veiligheid, maar ook ondersteuning en hulp op allerlei vlakken. Zo moet je ook niet elke keer opnieuw je verhaal vertellen. Voorlopig kan je enkel terecht bij het Family Justice Center Limburg als je via een procedure bij de politie (bijvoorbeeld een klacht of proces verbaal) wordt aangemeld.

Meer informatie vind je hierover op de website.