CAW Limburg

6 maanden Overkophuis Genk: het werkt!

Jongeren van 14 tot 25 terecht kunnen in het Overkophuis Genk terecht met vragen over mentale gezondheid. Er is psychologische ondersteuning maar ook laagdrempelige activiteiten en workshops. Door de samenwerking tussen het JAC, de jeugddienst van Stad Genk, het CGG en KPC bereiken we een kwetsbare doelgroep die normaal niet of moeilijk de stap naar hulpverlening zet.

De balans van de eerste 6 maanden

Wekelijks nemen een 80-tal jongeren deel aan onze activiteiten of komen ze langs om te hangen en te chillen. De activiteiten zijn heel divers: van een workshop African dance, een cursus smartphone fotografie tot handlettering. Ook is er wekelijks een start to run loopsessie en zal er deelgenomen worden aan Genk loopt.

“Wekelijks nemen een 80-tal jongeren deel aan onze activiteiten of komen ze langs om te hangen en te chillen.”

Achter deze laagdrempelige inloop met leuke activiteiten hebben we een pedagogische setting geïnstalleerd. Een laagdrempelige ketenaanpak en de minst ingrijpende zorg staan hierin centraal. Afhankelijk van de vraag of problematiek wordt een bepaalde schakel ingezet. Dat kunnen de jongeren zelf zijn (buddy’s die we opleiden), maar ook de eerstelijnshulpverlener, de eerstelijnspsycholoog of het achterliggend therapeutisch aanbod.

De jongeren kunnen dus terecht voor een luisterend oor of indien gewenst meer gespecialiseerde hulpverlening. Ook hier maken de jongeren gretig gebruik van. Een 70-tal jongeren stelden al een vraag. Vaak tijdens een gesprek met onze medewerkers in de zetel, aan de toog of na afspraak in één van onze gespreksruimtes. Veel jongeren brengen ook een vriend mee waarvan ze denken dat hij of zij een gesprek met een van onze medewerkers kan gebruiken. Thema’s hier zijn heel divers: zelfbeeld, relaties, alleen gaan wonen, liefdesverdriet tot suïcide-gedachten, rouwverwerking, … . We bereiken jongeren uit Genk en de wijde omgeving.

“De jongeren kunnen dus terecht voor een luisterend oor of indien gewenst meer gespecialiseerde hulpverlening.”

Om onze werking nog bekender te maken gaan we de komende weken flyers verspreiden in de Genkse scholen, wordt een jaar lang een promofilmpje getoond in de cinema van Genk en zetten we in op netwerking.
OverKop-huizen zijn plekken waar jongeren gemakkelijk binnen en buiten kunnen wandelen voor ontspanning, maar ook voor snelle professionele psychologische hulp en zijn het resultaat van de tweede editie van Rode Neuzen Dag vorig jaar.

Locatie en openingsuren

Het OverKophuis 26 Genk is gelegen in Jeugdhuis Rondpunt, Europalaan 26, 3600 Genk.

Je kan er terecht op:

  • Dinsdag 16u – 18u
  • Woensdag 12u30 – 18u
  • Donderdag 16u – 19u
  • Vrijdag 16u – 22u