Corona stelt veerkracht op de proef

Corona stelt je veerkracht op de proef. Soms vind je er zelf een weg doorheen. Maar er zijn ook momenten dat het helemaal niet meer lukt. Het volwassenenonthaal van het CAW is er voor iedereen met een welzijnsvraag. Hulpverleners zoals Greet bieden een luisterend oor. In dit artikel lees je meer over de vragen die Greet te horen krijgt en welk antwoord zij daarop geeft.

“Ik ben bang voor het coronavirus. Wat als ik besmet word?”

Ben je angstig? Zoek hulp. Bel, chat of mail met het CAW. We staan voor je klaar met een luisterend oor. Samen met jou denken we na hoe je deze periode met zo weinig mogelijk kopzorgen doorkomt. Tegelijkertijd willen we eerlijk met je zijn: beloven dat alles goed komt, dat kunnen we niet. Het virus kan iedereen treffen. Misschien vind je troost bij de gedachte dat je niet alleen bent. Veel mensen voelen zich op dit moment angstig.

“Wat als iemand uit mijn omgeving wordt getroffen?”

De kans is groot dat je op een of andere manier met corona is aanraking komt, bijvoorbeeld als vriend, familielid of partner van iemand die ziek is. Ook zorgverleners in de thuiszorg, het ziekenhuis of een woonzorgcentrum piekeren over vragen waar ze op eigen kracht geen antwoord op vinden. Je verhaal kunnen doen en je bezorgdheid uiten, helpt om de druk op je schouders te verlichten. Daarom willen we ook aan deze mensen de boodschap geven: neem contact op met het CAW. Je kunt je hart luchten bij een hulpverlener die onbevooroordeeld en zonder eigen mening naar jou luistert.

“Hoe vind ik in deze heftige periode rust?”

Bij rust denken mensen al gauw dat ze op de bank moeten zitten en zich gedeisd houden, maar daar word jij misschien net heel zenuwachtig van? Besef dat rust voor iedereen iets anders betekent. De meeste mensen hebben nu meer tijd. Neem dan ook de tijd om jezelf af te vragen wat jou rust geeft. Enkele tips:

  • Pas de maatregelen van de overheid tegen het coronavirus toe. Je voelt je niet alleen beschermd, je bent het ook echt. De tips zijn opgesteld door wetenschappers met kennis van zaken. Meer weten? Ga naar de site van de overheid: www.info-coronavirus.be.
  • Doe een aangename activiteit waarbij je even je gedachten verzet. Ben je een binnenmens? Lees een boek, kijk tv, neem een bad of kook iets lekkers. Hou je meer van buiten gaan? Ook dat kan als je rekening houdt met de maatregelen. Wandel, fiets of jog. Als de zon schijnt, krijg je de vitamine D er gratis bovenop.
  • Let op je ademhaling. Coronastress kan hyperventilatie veroorzaken. Online vind je how-to’s van hartcoherentie- en ademhalingsoefeningen die je op de bank, op een stoel of op een kussen thuis meteen zelf kunt proberen.

Door de coronacrisis zijn mijn gezinsleden veel meer thuis dan vroeger. Ik ben nooit meer alleen. Ik raak overprikkeld door hun aanwezigheid. Wat nu?”

Het coronavirus zet relaties in je gezin op scherp. Dat is normaal. Je bent meer dan anders op elkaar aangewezen. Besef dat je niet vrijwillig voor deze situatie koos. Je hebt nood aan rust en slaagt er niet in die te vinden in de drukte van je nieuwe gezinsleven. Praat met je huisgenoten en maak goede afspraken. Zo is het voor iedereen duidelijk waarom jij bijvoorbeeld nood hebt aan een kamer voor jezelf waar je enkele uren niet wordt gestoord. Raak je overprikkeld door je kinderen? Contacteer de school en vraag of het mogelijk is ze enkele uren per dag naar daar te brengen. Ook in deze situaties helpt het een gesprek met het CAW aan te knopen. Weten dat er iemand is die naar je luistert, kan rust geven.

“Door de coronacrisis staat de relatie met mijn partner onder druk. Hoe ga ik daarmee om?”

Door de coronamaatregelen wordt je relatie op de proef gesteld. Ook dat is normaal. Je brengt plots veel meer tijd met elkaar door. Dat is wennen. Daardoor kunnen er onderwerpen op tafel komen die vóór corona nooit eerder aan bod kwamen. De kans op ruzie stijgt. Afstand nemen helpt, maar hoe doe je dat als je zoveel mogelijk in je ‘kot’ moet blijven? Luister naar elkaar en stem af hoe je elkaar emotioneel en fysiek ruimte kunt geven. Weet dat jullie niet alleen zijn. 1712, de hulplijn voor vragen over geweld, lanceerde net daarom een campagne met 5 tips over omgaan met conflict in het gezin: www.1712.be. De tips helpen jullie om in crisistijd jullie relatie gezond en evenwichtig te houden.

“Door de coronacrisis heb ik financiële problemen. Hoe geraak ik hier ooit uit?”

Sommige mensen hadden al voor de crisis financiële problemen. Corona maakt het voor hen alleen maar lastiger. Tegelijkertijd is er een nieuwe groep mensen die voor het eerst financiële problemen kent door een plotse daling van hun inkomen door de stopzetting van een interimcontract of technische werkloosheid. Vanuit het CAW zoeken we samen naar manieren om de financiële druk op je schouders te verlichten, bijvoorbeeld door na te gaan of de bank de afbetaling van je woonlening wil aanpassen. Sommige verhuurders zijn bereid zich soepel op te stellen bij de betaling van je huur. Soms kunnen we je doorverwijzen naar partners die steun verlenen.

“Door het coronavirus heb ik amper of geen contact meer met andere mensen. Ik voel me eenzaam. Waar kan ik terecht voor een gesprek?”

Sommige mensen voelden zich al voor de uitbraak van het coronavirus eenzaam. Hun eenzaamheid wordt door de maatregelen versterkt. Andere mensen zijn eenzamer geworden, bijvoorbeeld alleenstaanden die plots hun sociale agenda in rook zien opgaan. Een luisterend oor helpt. Daarvoor kun je bij het CAW terecht. Wist je dat we ook op afspraak bellen en chatten? Sommige mensen knappen op bij het idee dat er op een vooraf afgesproken moment iemand met hen contact opneemt. Een gesprek hoeft niet altijd over grote onderwerpen te gaan. Voor een babbel over ditjes en datjes maken we graag tijd. Eén gesprek kan voor mensen het verschil maken. Als hulpverlener houden we daar zelf ook een fijn gevoel aan over.

 

Het volwassenenonthaal is er voor iedereen met een hulpvraag. Het onthaal bespreekt je vraag en helpt je verder of verwijst je door naar goede hulp. Heb je een vraag voor het volwassenenonthaal? Neem contact met ons op.

Greet, hulpverlener CAW

Greet, hulpverlener CAW