CAW Groep

Lancering jongerencampagne

Ketnet-wrapper Gloria Monserez liet vorige week via Instagram openhartig weten dat ze tijdens deze tweede lockdown slecht in haar vel zit. In gewone tijden is het al niet vanzelfsprekend om jong te zijn: verder studeren, een eerst job zoeken, alleen gaan wonen … tussen hun 17de en 25ste jaar staan jongvolwassenen voor een enorme stap in hun leven. De coronacrisis maakt hen extra kwetsbaar. Eenzaamheid en mentaal onwelzijn loeren om de hoek. Toch durven veel jongeren de stap naar professionele hulp niet te zetten. De drempel naar professionele hulpverlening ligt nog steeds te hoog. Daarom lanceert het JAC, het jongerenaanbod van het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) op woensdag 18 november een algemene bekendmakingscampagne. De boodschap van de campagne: je staat er niet alleen voor. Je kan terecht bij de professionele medewerkers van het JAC voor een luisterend oor en een helpende hand.

Bij grote veranderingen in hun leven hebben veel jongvolwassenen meer dan ooit nood aan een luisterend oor of een helpende hand. Maar het merendeel weet niet waar naartoe en blijft met zijn of haar problemen zitten. Of de jongeren raken hun weg kwijt in de wirwar van doorverwijzingen en wachtlijsten. JAC’s zijn dé plek waar ze gratis terecht kunnen voor professionele en vertrouwelijke hulpverlening. Er zijn 56 JAC-locaties in Vlaanderen en Brussel. Er is dus altijd een JAC in je buurt.

In 2019 klopten 15.891 jongeren tussen 17 en 25 jaar aan bij het JAC. Bijna 1 op 3 jongeren stelde een vraag over psychisch welbevinden en persoonlijke problemen. Sinds het begin van dit schooljaar is dit gestegen naar de helft van het aantal hulpvragen. “4.300 jongeren hebben de afgelopen twee maanden vragen gesteld omdat ze niet goed in hun vel zitten en niet weten hoe ze daarmee om moeten gaan.” stelt Shari Robijns, expert jongerenwelzijn JAC. “Daarnaast zoeken veel jongeren ook digitaal hulp. We zien een stijging van 50% in het aantal chatbezoeken.”

Drempel naar hulpverlening te hoog

“Vanuit alle hoeken merken we hoe cruciaal laagdrempelige hulp voor jongeren is. Uit onze bevraging bleek dat slechts 1 op de 3 jongeren die met psychische problemen kampt, in begeleiding is.” zegt Eveline Meylemans, adviseur mentaal welzijn bij de Vlaamse jeugdraad “Jongeren vertellen ons dat de drempel naar hulpverlening vaak heel hoog is. Ze weten niet goed waar ze terecht kunnen met hun vragen. Toch weten jongeren goed te formuleren wat ze nodig hebben wanneer ze het moeilijk hebben: een aangename plek, vlot bereikbaar, altijd toegankelijk en zonder verplichtend karakter. Een JAC voldoet aan al deze kenmerken. Het is dus ontzettend belangrijk het JAC extra in de kijker te zetten! Er zijn maar liefst 56 JAC’s in Vlaanderen en Brussel. Er is dus altijd een JAC in je buurt.”

Lancering campagne: Op eigen benen staan

Op woensdag 18 november lanceren we onze campagne “op eigen benen” waarbij we ons in het bijzonder richten op jongeren van 17 tot 25 jaar. Zij zijn extra kwetsbaar omwille van hun transitieleeftijd. Jongvolwassenen worden geconfronteerd met ingrijpende veranderingen, ze gaan studeren, werken, alleen wonen etc. De coronacrisis maakt hen extra kwetsbaar. Eenzaamheid en mentaal onwelzijn loeren om de hoek. De boodschap van de campagne: je staat er niet alleen voor! Je kan terecht bij de professionele medewerkers van het JAC voor een luisterend oor en een helpende hand. Via chat, telefoon en mail kan je in gesprek gaan. Langskomen is ook mogelijk, nu tijdelijk wel enkel na afspraak omwille van de coronamaatregelen. “Jongeren hebben nood aan fysieke gesprekken. Daar blijven we ook op inzetten.” stelt Shari Robijn, expert jongerenwelzijn.

#ROBY

Het leven is niet allemaal YOLO en het helpt om daar eerlijk over te zijn. Daarom lanceren we de hashtag Roby: the Reality of Being Young. Onze eigen cliënten, ex-cliënten, medewerkers, maar ook influencers, zullen échte foto’s delen op sociale media en vertellen hoe het met hen gaat, wat hun realiteit is en waar ze mee worstelen.

Onze campagne ondersteunen is simpel: post een foto of video van jezelf op instagram waarin je een papier vasthoudt met #ROBY op en een quote over ‘op eigen benen staan’. Hoe is dat voor jou? Waar struggle jij mee? Structuur brengen in je dagen? Eenzaamheid? Gezond eten en voor jezelf zorgen? Vergeet niet @JAC_door_CAW en @CAWGroep te taggen.

Gratis app

Waar moet ik op letten als ik een woning ga bezoeken? Hoe kan ik wat geld sparen? Gezond eten, hoe doe ik dat precies? … Op eigen benen staan is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Zo kreeg het CAW vorig jaar meer dan 5.000 vragen van jongeren over wonen. Daarop besloot het JAC om de app ‘Heyday’ te ontwikkelen. Heyday ondersteunt jongeren in hun traject naar zelfstandigheid. Ze vinden er alle info over alleen wonen en de verplichtingen als huurder, geld en administratie en handige tips om als jongere je plan te trekken. De app is gratis te downloaden in de App Store of in Google Play.

 

In het kader van de campagne interviewden we verschillende jongeren over mentaal welzijn en hun ervaringen met het JAC. De jongeren zijn beschikbaar voor interviews. Gelieve hiervoor contact op te nemen met Tessa Claes: tessa.claes@cawgroep.be – 0491 37 04 22

Eveline Meylemans is adviseur mentaal welzijn bij de Vlaamse Jeugdraad: eveline.Meylemans@UGent.be – 0487 24 91 61.

Shari Robijns is expert jongerenwelzijn CAW: shari.robijns@cawhallevilvoorde.be – 0495 41 42 16

Beiden zijn beschikbaar voor interviews.

 

Contact voor hulpvragen

www.caw.be – 0800 13 500

 

Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) versterkt welzijn

Het CAW verleent hulp aan iedereen met een welzijnsvraag of probleem. Tijdens de huidige coronacrisis zien we dat er extra nood is aan ondersteuning van mentale veerkracht. Deze tijden brengen veel (relationele) spanningen met zich mee. We worden allemaal meer dan anders geconfronteerd met stress, lijden en overlijden. De dienst Slachtofferhulp van de CAW’s ondersteunen bij het rouwproces en ingrijpende gebeurtenissen. Naast de mentale ondersteuning biedt het CAW ook administratieve en juridische ondersteuning. We ondersteunen en helpen kwetsbare doelgroepen, zoals jongeren, alleenstaanden, mensen met relatieproblemen en financiële problemen. Zij kunnen zoals steeds bij het CAW terecht.

 

Contact voor info en persvragen

Tessa Claes – stafmedewerker communicatie CAW, Turnhoutsebaan 139a, 2140 Borgerhout

0491 37 04 22 – tessa.claes@cawgroep.be – www.caw.be