Officiële opening Welzijnscampus Dr. Constant Janssen in Turnhout

Op donderdag 29 november werd de Welzijnscampus Dr. Constant Janssen, met CAW De Kempen als bouwheer, officieel geopend. De ingebruikname van de nieuwbouw van CAW De Kempen en OCMW Turnhout gebeurde al in september.

Naast de dienstverlening van beide organisaties heeft het Welzijnsonthaal een centrale plaats op het gelijkvloers in de Welzijnscampus.

Het Welzijnsonthaal is een vernieuwend gemeenschappelijk initiatief van CAW De Kempen en OCMW Turnhout, met als doel een laagdrempelige toegang voor alle welzijnsvragen.

Sinds 1 september ontving het Welzijnsonthaal 697 personen met een welzijnsvraag, onder meer over huisvesting, relaties en financiële moeilijkheden. Ook andere werkingen in de nieuwbouw, onder meer de jongerenwerking en het inloopcentrum van CAW De Kempen, merken dat burgers vlot hun weg vinden naar de Welzijnscampus.

“Na drie maanden draaien kunnen we zeggen dat we er staan.” zegt OCMW-voorzitter Luc Op de Beeck. “De meeste kinderziektes zijn weggewerkt. CAW en OCMW vinden elkaar vaker en vlotter, waardoor personen met hulpvragen sneller en beter geholpen worden.”

“We zijn erg trots op dit unieke project: een baanbrekende samenwerking tussen CAW en OCMW in een prachtig gebouw.” vertelt een glunderende Frans Heylen, directeur van CAW De Kempen.

“De verschillende CAW-werkingen samenbrengen op één plaats is ook vooruitstrevend. Hiermee zijn we nog beter bereikbaar voor al onze cliënten. Bovendien is het een eer om dit te verwezenlijken op deze bijzondere locatie met haar unieke geschiedenis.” aldus Frans Heylen, directeur van CAW De Kempen

De Welzijnscampus dankt zijn naam aan de medicus en Turnhoutenaar Dr. Constant Janssen, vader van Paul Janssen. Constant Janssen richtte begin vorige eeuw op deze site zijn eerste firma op. Janssen Pharmaceutica stelt de grond gratis ter beschikking door middel van een erfpachtovereenkomst met CAW De Kempen. De familie Janssen was aanwezig bij de opening en onthulde een gedenkplaat.

Nadien werd aan de ingang van het gebouw een kunstwerk ingehuldigd door Karine Moykens, secretaris-generaal van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Mede dankzij hun subsidie kon de bouw gerealiseerd worden.

Verscheidene partnerorganisaties woonden de academische zitting bij, waar improvisatietheaterhuis Inspinazie op creatieve wijze de inhoudelijke werking van de Welzijnscampus toelichtte. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo
Vandeurzen sprak de genodigden toe: “Dit is een inspirerend praktijkvoorbeeld van het laagdrempelig onthaal, waar we in Vlaanderen sterk op willen inzetten.” Later op de namiddag bezocht hij het nieuwe gebouw.

Zaterdag 1 december zet de Welzijnscampus zijn deuren open voor het brede publiek. Vanaf 13u tot 17u zijn er rondleidingen, kinderanimatie en optredens voorzien. Iedereen is van harte welkom.

Bekijk het filmpje op www.rtv.be.