Terugblik studiedag diversiteit

Op dinsdag 13 november organiseerde de CAW Groep samen met CAW Antwerpen en met steun van de Karel de Grote-Hogeschool en de provincie Antwerpen een boeiende studiedag over diversiteit.

Bijna 200 geïnteresseerden namen deel aan de studiedag diversiteit op dinsdag 13 november. Een boeiende dag met interessante lezingen en workshops. Deze studiedag is ontstaan vanuit het werk van de brugfiguren.

Lezingen

Zo schetste Dirk Geldof in de voormiddag de snelle demografische veranderingen, de groeiende diversiteit in de diversiteit, en de impact hiervan op het welzijnswerk. Omar Ba sprak over migratie en interculturele inclusieve praktijken. Katrien Van der Heyden leerde ons op een interactieve manier hoe onbewuste mechanismen werken, de zogenoemde unconscious bias (sociale stereotypes over bepaalde groepen of individuen die men onbewust vormt), welke impact ze hebben in een werksituatie en hoe we er bewust mee kunnen leren omgaan. Tot slot legden Ann Van Pelt en Meron Knikman van CAW Antwerpen uit wat het project Divers-sense – waaruit de studiedag is ontstaan – inhield, en wat CAW Antwerpen en bij uitbreiding de CAW Groep, op de agenda hebben staan rond diversiteit in het komende jaar.

Workshops

In de namiddag gingen we actief aan de slag tijdens 8 workshops. Dankzij Leila Clement leerden we onze blinde vlekken kennen. Fatma Arikoglu zoomde samen met de deelnemers in op kruispuntdenken. Anja Van Impe toonde inzicht in de wereld van doven, en gaf concrete tips over hoe je je werking en begeleiding toegankelijker kan maken voor doven en andere personen met een handicap. In de workshop genderidentiteit leerden we samen met het Boysproject meer over seksualiteit en genderidentiteit en hoe je hiermee omgaat in je werking met cliënten. Houssein Bouhkriss ging op een interactieve en praktische manier met de deelnemers op zoek naar mogelijke oplossingen voor problemen in je team en leerde ons omgaan met diversiteit in het team. Naïma Lafrarchi leerde ons hoe we de persoonlijkheid van jongeren kunnen versterken, zodat ze sterker staan in een superdiverse samenleving. Tot slot besprak dhr. Khalid Benhaddou het begrip radicalisering.

Bekijk het volledige programma hier.

Om deze video te kunnen bekijken, moet je cookies aanvaarden.