Studiedag Say YES to drugsPREVENTIE
JAC Halle-Vilvoorde, CGG Ahasverus TAD Preventie en Logo Zenneland verwelkomen jullie graag op deze eerste gezamenlijke studiedag omtrent tabak-, alcohol- en drugpreventie op school. Wat is onze rol als school hierin? Hoe gaan we hiermee aan de slag als leerkracht? Wat zijn de do’s & don’ts?
Deze studiedag richt zich naar leerkrachten secundair onderwijs die rond dit thema aan de slag willen gaan op hun school en hierbij op zoek zijn naar extra tools & handvatten.
PRAKTISCH
Locatie: Jeugdcentrum ’t JASS – Asphaltcosite 20 – 1730 Asse
Kostprijs: 45€ pp (inclusief broodjeslunch)
Inschrijven kan enkel via dit formulier.
De inschrijving is pas definitief na betaling.
HET PROGRAMMA
9u00 – 9u30: Kom in de stemming met koffie & thee
9u30 – 9u45: Verwelkoming (CGG Ahasverus en JAC Halle-Vilvoorde)
Welkomstwoord door Jasper Begyn (CGG Ahasverus) & Lore Basyn (JAC Halle-Vilvoorde)
9u45 – 11u15: Tabak-, alcohol- en drugpreventie op school (VAD en Gezond Leven)
Ontdek hoe je als school op een effectieve manier kan werken rond tabak-, alcohol-, en drugpreventie. Hoe kunnen leerkracht lesgegeven over middelengebruik zonder de nieuwsgierigheid van leerlingen aan te wakkeren? Zijn controles met drugshonden een effectieve preventieve strategie? Deze vragen en meer worden beantwoord door experts Ellen Coghe (VAD) en Magali Robbe (Gezond Leven).
11u30 – 12u00: Wat je moet weten over alcohol en drugs (VAD)
Krijg inzicht in de meest recente cijfers en trends met betrekking tot alcohol- en druggebruik onder middelbare schoolstudenten. Ellen Coghe (VAD) deelt essentiële informatie over alcohol en drugs om je goed geïnformeerd te houden.
12u00 – 12u30: Wat je moet weten over roken en vapen (Gezond Leven)
De berichtgeving over het alomtegenwoordig gebruik van vapes onder jongeren is prominent aanwezig in de media. Maar is de realiteit werkelijk zo eenduidig, of is er meer nuance nodig? Magali Robbe (Gezond Leven) deelt inzichten om het fenomeen beter te begrijpen.
12u30 – 12u45: De praktijk aan het woord (Don Bosco BuSO Halle)
Het ontwikkelen van een effectief alcohol- en drugbeleid op school is een uitdagende taak en kan aanzienlijk verschillen van de theorie. Don Bosco BuSO Halle deelt de praktijkervaring en inzichten die zij hebben opgedaan bij het ontwikkelen van een beleid op maat.
12u45 – 13u30: broodjeslunch
13u30 – 14u15: methodiekencarrousel 1
- Nognito (alcohol – 1ste graad SO)
Nognito is een verzamelbundel van 6 interactieve en speelse gespreksmethodieken voor de eerste graad secundair onderwijs. Met deze gesprekken maak je alcohol bespreekbaar in de klas, en stimuleer je je leerlingen om over het thema na te denken.
- Bullshit Free Generation (Tabak – 2de graad SO)
Deze materialendatabank bevat heel wat lesmateriaal rond roken en vapen. Je vindt er compleet uitgewerkte lesvoorbereidingen (incl. verbetersleutels en invulbladen), coole spellen, toffe YouTube-filmpjes, apps, documentaires, quizjes, achtergrondteksten … We zoomen in op enkele materialen voor de tweede graad secundair onderwijs.
- Samen op Stap (alcohol – 3de graad SO)
Dit lespakket is uitermate geschikt om met leerlingen uit het 6e middelbaar aan de slag te gaan ter voorbereiding van hun 100-dagenviering. Het kan ook algemener gebruikt worden, in het kader van alcohol en uitgaan in de derde graad secundair onderwijs.
14u15 – 15u00: methodiekencarrousel 2
- Bullshit Free Generation (Tabak – 1ste graad SO)
Deze materialendatabank bevat heel wat lesmateriaal rond roken en vapen. Je vindt er compleet uitgewerkte lesvoorbereidingen (incl. verbetersleutels en invulbladen), coole spellen, toffe YouTube-filmpjes, apps, documentaires, quizjes, achtergrondteksten … We zoomen in op enkele materialen voor de eerste graad secundair onderwijs.
- Maat in de shit (Cannabis – 2de graad SO)
‘Maat in de shit’ is een lespakket om met leerlingen tweede graad secundair onderwijs te werken rond cannabis. De invalshoek ‘vriendschap en relaties’ maakt het mogelijk een brug te slaan tussen werken rond de cannabisthematiek enerzijds en een bredere aanpak, gericht op het ondersteunen van normen en vaardigheden anderzijds.
- Crush (alcohol en cannabis – 3de graad)
‘Crush’ leert jongeren van de derde graad secundair onderwijs op een verantwoordelijke manier omgaan met alcohol en cannabis en daarbij zorg te dragen voor zichzelf en anderen. Het vertrekt vanuit een levensdomein waar elke jongere voeling mee heeft, namelijk vrienden en relaties.
15u: Tijd om uit je roes te ontwaken en naar huis te gaan…
Deze studiedag is mogelijk dankzij de steun van Gemeente Asse en Eerstelijnszone AMALO.