Volwassenen

Wie?
Waarom?
Hoe?
Praktische Info
Visie, missie en partnerschap
Contacteer ons

Wie?

Ben je over een grens gegaan?
Ben je bezorgd over je seksuele fantasieën?
Krijg je opmerkingen over je gedrag?
Heeft de politie jou betrapt?
Ben je veroordeeld voor zedenfeiten?

Voor wie zijn wij er?

We zijn er voor mensen die seksueel grensoverschrijdend gedrag gesteld hebben, daarover twijfelen, of denken dat ze dit gedrag in de toekomst kunnen stellen. Onze hulp kan helpen om te voorkomen dat het probleem erger wordt of dat het gedrag zich herhaalt.

Herken je jezelf in één of meerdere van bovenstaande zaken of heb je hieromtrent vragen, neem dan contact op met ons.

Misschien ben je al in begeleiding bij een hulpverlener, ga je op gesprek bij de psychosociale dienst in de gevangenis of heb je een justitie assistent? Dan kan je aan deze persoon vragen om contact met onze diensten op te nemen.

Ben je een familielid of ken je iemand in je omgeving om wie je je zorgen maakt? Dan kan je alvast contact opnemen om na te gaan wat mogelijk is.

Waarom?

Hulp maakt een verschil

De stap zetten naar hulp is best moeilijk. Misschien heb je het gevoel er alleen voor te staan of draag je het al lang mee en lijkt verandering niet mogelijk. Misschien kan je het niet stoppen of heb je schrik dat het uitkomt?
Jezelf blootgeven en je verhaal aan iemand vertellen kan vreemd aanvoelen. Toch kan ondersteuning van een hulpverlener nuttig zijn.

We geven hier enkele voorbeelden van wat je samen kan bereiken in een begeleiding/behandeling:

– Je kan inzicht verwerven in je eigen gedrag
– Je kan voorkomen dat de situatie erger wordt of zich (opnieuw) voordoet
– Je kan je eigen zorgen bespreken
– Je kan de gevolgen voor jezelf en je omgeving verwerken
– Je kan op zoek gaan naar een leven waarin je je goed voelt.
Hiervoor krijg je naast een luisterend oor ook ondersteuning van een gespecialiseerde hulpverlener. Je staat er niet alleen voor: je kan rekenen op erkenning van lastige gevoelens die je ervaart.

Mogelijk word je verplicht tot begeleiding of behandeling. Om aan problemen te werken is het in eerste instantie niet zozeer belangrijk hoe gemotiveerd je bent, maar dat je gemotiveerd bent om in gesprek te gaan met de hulpverlener.
Je kan samen met de hulpverlener op zoek gaan naar wat een begeleiding of behandeling jou kan bieden. We streven samen met jou naar het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en het vinden van de weg naar een kwaliteitsvol leven.
Onze diensten staan garant voor kwaliteitsvolle hulp. Je hebt dus het recht op goede hulpverlening. We baseren ons daarom op onze jarenlange ervaring en wetenschappelijk onderzoek. Onze medewerkers hebben bovendien de nodige opleiding doorlopen.

Voor meer informatie omtrent seksueel grensoverschrijdend gedrag verwijzen we graag naar volgende websites: seksualiteit.be en stopitnow.be

Hoe?

Instroom

In één of meerdere gesprekken maken we kennis met jou. Daarin proberen we om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van jouw vraag en vertellen we wat je bij ons kan verwachten.
Doorheen de verkennende gesprekken werken we onder gezamenlijk beroepsgeheim. We vinden het belangrijk dat de gesprekken in vertrouwen kunnen gebeuren en we delen de strikt noodzakelijke informatie enkel met de hulpverleners die binnen onze vier Amfora-diensten werkzaam zijn.
Op basis van de kennismaking beslist AMFORA om al dan niet een begeleiding of behandeling voor te stellen. Dit advies wordt aan jou meegedeeld.
Je hebt de keuze om hier al dan niet op in te gaan. Word je verplicht op te komen? Dan kan je dit bespreken met de betrokken instantie (bv. justitiële dienst, justitieassistent).
We stellen voor bij welke Amfora-dienst de begeleiding of behandeling zal opstarten.
Indien we zelf geen aanbod hebben, stellen we voor wat gepast is: geen hulp, begeleiding bij een andere dienst …

Therapie

Je gaat van start met de gesprekken. Je kan steeds bij je hulpverlener terecht om vragen, twijfels en andere zaken te bespreken. Doorheen de therapie worden de gesprekken samen geëvalueerd. Op het einde van een begeleiding of behandeling kan er ook nazorg geboden worden. Dit houdt in dat er nog opvolggesprekken plaats vinden.

Praktische info

De gesprekken kunnen in Oost-Vlaanderen steeds in Gent plaats vinden. Afhankelijk van de dienst waar je therapie volgt kan het ook op één van de volgende locaties: Sint-Amandsberg, Lokeren, Sint-Niklaas, Dendermonde, Aalst, Oudenaarde.
Intake gebeurt standaard overdag. Begeleiding- en behandelingsgesprekken kunnen in beperkte mate ook ‘s avonds.
De kostprijs van een gesprek varieert tussen 0 en 11 euro. Dit is afhankelijk van de behandelende dienst, van je statuut bij de mutualiteit, en van het gegeven of je al dan niet in de gevangenis verblijft.

Contactgegevens: amfora@cawoostvlaanderen.be

Kaart amfora

Visie, missie en partnerschap

Missie en visie

Amfora beoogt een gecentraliseerde instroomprocedure in Oost-Vlaanderen. De 4 partners bundelen de krachten om:
• Te werken aan (herval)preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag en (nieuwe) slachtoffers te voorkomen
• Het welzijn en de gezondheid van de cliënten te verhogen
• Het recht op gespecialiseerde hulp op maat van de persoon te waarborgen
We werken evidence-based volgens de ‘Risk Need Response’-principes in alle fasen van de begeleiding en behandeling. We hanteren het ‘Good Lives Model’ (GLM) als kader om alle effectiviteitsprincipes in de praktijk om te zetten.
De relatie hulpverlener-cliënt en de persoon van de hulpverlener spelen een grote rol. We zijn ons hiervan bewust en nemen dit mee bij de begeleiding.

We passen volgende principes toe bij de stappen van aanmelding, intake, begeleiding en nazorg:
Overkoepelende principes
• Mensen die seksueel grensoverschrijdend gedrag plegen of dreigen te plegen worden benaderd als mens: er is respect voor personen en hun context.
• Crimineel gedrag beschouwen we als bio-psycho-sociaal-maatschappelijk van aard.
• We stellen de cliënt centraal en vertrekken vanuit diens behoeften en talenten.
• Het Good Lives Model als overkoepelend kader om de ‘Risk Need Response’-principes toe te passen is de best mogelijke weg om preventie van SGG te bekomen.
Organisatorische principes
• Onze forensische hulpverleners worden permanent gevormd en hebben vaardigheden ontwikkeld in het toepassen van de overkoepelende praktijkkaders in ons werkveld. Ondersteuning (onder meer door opleiding, vorming, inter- en supervisie) voor de teamleden is een basispremisse om dit werk uit te voeren.
• Ze beschikken over interpersoonlijke kwaliteiten om een therapeutische relatie op te bouwen en kunnen zich gepast afstemmen op de cliëntnoden.
• Daarnaast kunnen ze via tal van werkwijzen gestructureerd en therapeutisch werken aan verandering en beschermende factoren consolideren.
• Ze verkennen maximaal de mogelijkheden om iemand die SGG heeft gepleegd (of dat zou kunnen doen) een ambulante, gespecialiseerde begeleiding en behandeling aan te bieden.
Klinische principes
• Door ambulante begeleiding en behandeling worden de belangrijkste ontstaansgronden van SGG aangepakt om effectiviteit te bereiken.
• Risico-principe: risicotaxatie geeft een zicht op de gemiddelde, statistische kans op herval. Het voorspelt niet, maar geeft wel een indicatie van welke dynamische risicofactoren belangrijke aandacht verdienen. Permanente monitoring van deze dynamische factoren en andere obstakels voor positieve verandering zal bepalend zijn voor zowel de duur als de intensiteit van de begeleiding en behandeling. Zo zal men bij een laag risico alert zijn om niet te over behandelen.
• Noden-principe: risicofactoren dienen vertaald te worden in noden verbonden met de strafbare feiten. Elke risicofactor wordt ontleed en onderzocht, in de zin dat er naast de statistische info ook een zicht is op de verklaring waarom een bepaalde risicofactor (of criminogene nood) in iemands leven aanwezig is. De belangrijkste levensbehoeften worden gedetecteerd en hieraan gekoppeld. We behandelen zo de algemene en criminogene noden, deze zijn met elkaar verbonden.
• Algemene responsiviteit-principe: verschillende therapiestijlen en –methodes die een effect hebben op verandering worden ingezet.
• Specifieke responsiviteit-principe: hoe we begeleiden en behandelen wordt afgestemd op specifieke kenmerken van bepaalde subgroepen (bijvoorbeeld: personen met een beperking), alsook aan ieder individu dat uniek is.
• Structurele toepassing van de 4 fasen van het Good Lives Model: Anamnese, Analyse, Good Lives Plan en Actie. Deze fasen worden niet-lineair en dynamisch toegepast. De basisstructuur kan op verschillende wijzen in de praktijk omgezet worden. Het is aan de therapeut en het team om de implementatie verder af te stemmen op het individu en diens context via de best passende werkwijzen.
• Er wordt gebruik gemaakt van wetenschappelijk-empirisch getoetste instrumenten waarvan aangetoond is dat ze bijdragen aan het realiseren van bovenstaande principes volgens de voorziene fases.

Partners

Voluit

Voluit vzw is sinds 1 januari 2023 de fusie-organisatie van OBRA|BAKEN en Den Dries vzw.
Voluit is een vergunde zorgaanbieder van het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) en biedt ondersteuning op maat en op vraag aan personen met een (vermoeden van) beperking en hun netwerk.
Voluit biedt alle ondersteuningsvormen aan aan mensen met een beperking: diverse woonvormen, dagcentrum, mobiele ateliers, job coaching, mobiel-ambulante woonbegeleiding. Er is ook een forensische werking, zowel intrapenitentiaire en voor mobiel-ambulante begeleiding. Sinds 2016 is deze forensische werking partner in Amfora voor de therapie aan cliënten met een verstandelijke beperking, ASS en/of NAH. Daarnaast biedt het team van Voluit ook expertisedeling en ondersteuning rond deze thema’s.

CAW

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn. Een moeilijke relatie, persoonlijke moeilijkheden, financiële, administratieve, juridische of materiële problemen. Problemen in je gezin, familie of je ruimere sociale omgeving … We bieden ook hulp aan slachtoffers en daders van geweld, misbruik en betrokkenen van verkeersongevallen en misdrijven.

CGG

CGG Adentro en CGG ScheldeDenderWaas biedt ambulante, gespecialiseerde, kwaliteitsvolle en toegankelijke hulp aan cliënten van elke leeftijdsgroep en versterkt hun omgeving en organisaties. Ambulant betekent dat cliënten op consultatie komen en niet worden opgenomen. Het CGG biedt preventie en hulpverlening op tweede lijn. Dit betekent dat we mensen en hun omgeving behandelen wanneer hulp van huisarts of de diensten maatschappelijk werk onvoldoende blijken. Alle medewerkers van CGG zijn gebonden door het beroepsgeheim en behandelen de verkregen informatie met respect voor de privacy.

Partners

Contacteer ons

Contacteer ons via dit contactformulier.