Slachtoffers en daders zijn vooral mensen
Als je slachtoffer bent van een misdrijf of een schokkende gebeurtenis kunnen er heel wat vragen opduiken. Je wordt plots in de rol van slachtoffer geplaatst, terwijl je dit niet wil. Maar ook als dader zit je met vragen. We geloven dat herstellen beter is dan straffen. Het leidt tot minder slachtoffers en een betere samenleving.
We geven hieronder al enkele antwoorden op vragen.
Slachtoffers
-
Een verkeersongeval meemaken, of iemand verliezen die in een verkeersongeval betrokken was, kan heel ingrijpend zijn. Je vindt heel wat nuttige tips & info op de website van Rondpunt. Als je nood hebt aan meer ondersteuning kan je bij de CAW’s terecht voor slachtofferhulp.
-
Wat je meemaakte is een schokkende gebeurtenis. Daar horen heftige gevoelens en reacties bij. Laat die gevoelens gerust toe. Deel ze met andere mensen. Of schrijf je gevoelens en gedachten op. Gevoelens uiten is gezonder dan ertegen vechten: huil gerust als je verdrietig bent, roep gerust eens als je kwaad bent. Een gevoel is nooit “verkeerd”.
Zoek naar een evenwicht tussen stilstaan bij wat er gebeurde, en verdergaan of vooruitkijken: probeer toch plannen te maken voor de toekomst, jezelf vooruitzichten te geven, ook als dat moeilijk is. Pak beetje bij beetje de vertrouwde routine weer op, of zoek wat afleiding. Of maak juist tijd om je actieve routine van alledag, van je werk of van je huishouden eens te doorbreken om stil te staan bij je gevoelens.
Luister naar je lichaam. Zorg voor genoeg rust, ontspanning en beweging. Bespreek lichamelijke klachten en eventuele medicatie altijd met je huisarts.
Verwerken gebeurt stap voor stap. Je hoeft dit niet alleen te verwerken.
• Spreek erover met familie, vrienden.
• Je kan hulp krijgen van een privétherapeut via www.vindeentherapeut.be.
• Of bij het CAW in je buurt via www.caw.be.
• Op www.werkgroepverder.be, op www.zelfmoord1813.be en op www.missingyou.be vind je informatie. -
Een schokkende gebeurtenis laat vaak nog weken, maanden zelfs jaren emotionele en lichamelijke sporen na. Wat je voelt of denkt, hoe je reageert en de gebeurtenis verwerkt, verschilt van persoon tot persoon. Verwerken is een proces waarbij pijnlijke maar normale, natuurlijke reacties optreden. Sommige slachtoffers voelen angst of kwaadheid. Anderen zien wekenlang telkens opnieuw de film van de gebeurtenis afspelen. Deze reacties zijn typisch voor een verwerkingsproces. Verwerken gaat meestal niet zomaar en gebeurt stap voor stap.
Je hoeft dit niet alleen te verwerken. Spreek erover met familie, vrienden. Nood aan een gesprek? Contact het CAW uit je buurt. Dit kan eenvoudig via deze website. Je kan ook een privétherapeut contacteren via www.vindeentherapeut.be.
-
Ben je op zoek naar beveiligingsoplossingen? Contacteer de preventieadviseurs van je stad of gemeente. In sommige steden is deze opdracht toegewezen aan de politie.
Een inbraak brengt heel veel emoties met zich mee. Wil je graag met iemand spreken? Maak een afspraak met een hulpverlener in het CAW uit je buurt.
-
Als je aangifte wil doen, is het belangrijk om zo snel mogelijk na de feiten naar de politie te gaan. Je kan ook terecht bij de Zorgcentra Na Seksueel Geweld, binnen de 7 dagen na het seksueel geweld zonder een afspraak te maken. Na 7 dagen kan dit op afspraak. Er zijn verschillende Zorgcentra in ons land. Je kan ook naar de spoeddienst van het ziekenhuis of naar je huisdokter gaan. Zij kunnen voor jou de politie inschakelen, als je dat wenst. Ook jaren na de feiten kan het voor jou of eventuele andere slachtoffers zinvol zijn om alsnog aangifte te doen.
Je kan dus ook later nog aangifte doen. De politie zal er een PV van opmaken. Maar als er een zekere tijd verstreken is sinds het misdrijf, kan de dader niet meer vervolgd worden voor zijn daden. Deze tijd noemt de verjaringstermijn en is afhankelijk van de zwaarte van de feiten.
Je kan anoniem aangifte doen van een misdrijf. In dat geval beslist het parket (na onderzoek) of ze in naam van de samenleving het misdrijf zullen vervolgen of niet (dat wordt seponeren genoemd). Is het misdrijf bewezen, dan kan de dader uiteindelijk veroordeeld worden, zelfs al blijf jij als oorspronkelijke melder volledig anoniem.
Anoniem blijven heeft wel gevolgen. Bij bepaalde misdrijven is het moeilijker om in te schatten of het parket moet vervolgen of niet omdat het moeilijker is om bewijzen te verzamelen. Daarnaast word je niet op de hoogte gebracht van wat er met je aangifte gebeurt. Je contactgegevens staan immers niet in het dossier. Wil je dat wel, is het belangrijk dat je je als ‘benadeelde persoon’ laat registreren.
Meer informatie lees je ook op seksueelgeweld.be
Daders
-
Stop it Now! Is een hulplijn waar mensen met pedofiele gevoelens gratis en anoniem terecht kunnen.
Stop it Now! biedt een luisterend oor, informatie, advies en ondersteuning aan personen die zich zorgen maken over hun gevoelens of gedrag naar minderjarigen, alsook aan hun naasten. Daarnaast wil Stop it Now! de stap naar de gepaste hulp – wanneer nodig – verkleinen.Je vindt meer info op de website van Stop it Now!