
Mensen rond je bepalen mee hoe jij je voelt
Je partner, je kinderen, familie en vrienden, misschien ook je buren of andere kennissen, ... Allemaal mensen in je dichte omgeving, die een groot belang kunnen spelen in je leven en hoe jij je voelt. Relaties met mensen kunnen soms verstoord geraken en de opvoeding van je kinderen loopt niet altijd van een leien dakje. We helpen je alvast met enkele antwoorden.
-
Een ‘goede relatie’ kan voor elk koppel iets anders betekenen Maar binnen elke relatie is het essentieel om onderling akkoord te zijn over de mate van verbondenheid, respect, intimiteit en zelfstandigheid. Ook de energie die je in je relatie steekt en de tijd die je voor elkaar vrijmaakt, kunnen van koppel tot koppel erg verschillen.
Op de website tijdvoorjerelatie.be kan je heel wat informatie, tips en advies vinden die je misschien kunnen helpen als je problemen ervaart in je relatie.
Een dip in je relatie is normaal, maar soms lijk je er moeilijk uit te geraken. Indien je dit wenst kan het CAW je hierin begeleiden.
-
Uit elkaar gaan is ingrijpend voor alle betrokkenen. In het CAW kan je emotionele en praktische ondersteuning krijgen.
Uit elkaar gaan kan op verschillende manieren. Het is verstandig om dit doordacht aan te pakken, vooral als er kinderen zijn. Een echtscheidingsovereenkomst staat gelijk aan een contract, en omvat 3 documenten: een huisovereenkomst (enkel bij eigenaars, de notaris dient betrokken te worden), een goederenovereenkomst, en een ouderschapsplan. Een goed ouderschapsplan is zeer gedetailleerd. Het is een vangnet met concrete afspraken waar je indien mogelijk flexibel mee kan omspringen. Indien de situatie moeilijker is geeft dit vooral duidelijkheid en minder kans op hoogconflictueuze situaties.
Je kan meer informatie vinden op:
-
Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft drank of drugs misbruikt, overmatig gamet of gokt. Als je bezorgd bent om iemand vind je op de website van de druglijn alvast heel wat informatie, tips & advies en tests. Je vindt er ook specifieke info over cannabis en over gamen.
Als je zoon gemotiveerd is om hulp te aanvaarden kan hij terecht op het JAC. Jullie kunnen er ook samen terecht. Indien je zoon niet wenst mee te komen op gesprek en geen problemen ervaart, maar jij zelf wel hard met de situatie inzit, dan ben je welkom in het CAW voor een verkennend gesprek.
Werken aan verandering zal tijd vragen. We kunnen jou ondersteunen in het proces. Elke gezinssituatie is anders. We bekijken samen met jou wat helpend kan zijn in jouw situatie. Je kan ook informatie krijgen over juridische mogelijkheden. -
Erover kunnen praten met je partner is een eerste belangrijke stap. Probeer samen na te gaan waarover jullie veel ruzie maken of wat de ruzie uitlokt. Soms zijn er zaken veranderd in jullie leven die het niet gemakkelijk maken. Dit kan eindigen in frustratie, kwaadheid en verdriet. Het is belangrijk dat het duwen en trekken stopt.
Als je er met je partner niet kunt of durft over spreken, is het belangrijk om toch iemand in vertrouwen te nemen. Iemand binnen je eigen familie of vriendenkring, en/of je huisarts. Je kan ook altijd bellen naar 1712, het telefoonnummer bij vragen over geweld.
Lukt het jullie niet om er alleen uit te geraken? Een hulpverlener van het CAW in je buurt kan alleen met jou of samen met jullie gesprekken aangaan die meer inzicht geven in hoe het geweld zich ontwikkelt en wat jullie kunnen doen om dit te stoppen.
Soms kan je ook terecht bij een privétherapeut via www.vindeentherapeut.be (vraag hierover informatie aan je huisarts of mutualiteit, soms is er terugbetaling mogelijk).
Ook wanneer het duwen en trekken zich vaker voordoet en je vreest voor je eigen veiligheid en die van anderen, kan een hulpverlener van het CAW in je buurt zoeken waar je tijdelijk tot rust kan komen. Gebeurt het duwen en trekken buiten de kantooruren, kan je bellen naar de politie op het nummer 101.
Meer informatie:
-
Ben je onzeker over je beslissing al dan niet uiteen te gaan met je partner? Twijfel je nog vaak of wil je sterker in je schoenen staan om tot een beslissing te komen? Heb je ondersteuning nodig bij de verwerking van een breuk? Of wil je graag alles op een rijtje zetten voor definitief de knoop door te hakken?
Bij het CAW kan je alleen of met je (ex)-partner terecht bij een begeleider die je ondersteunt in dit proces.
-
Een planning maken voor de taken thuis te verdelen is een goede start om meer structuur te bieden. Dit kan aan de hand van een agenda waar de taken van iedereen duidelijk vermeld staan: eigen kamer opruimen, grasmaaien, afwas doen, huis stofzuigen, propere was weg zetten… Voor meer tips kan je terecht bij www.groeimee.be voor betrouwbare info over opvoeden en opgroeien.
Grenzen stellen is niet alleen afspraken maken, maar ook leren communiceren. Communicatie is ook leren luisteren! Durf in dialoog gaan met je kinderen, en stel een duidelijk kader in waarin ze zelf ruimte in hebben om hun acties te bepalen. Kinderen houden zich eerder aan een afspraak die ze met jou hebben gemaakt dan aan een regel die hen wordt opgelegd. Grenzen stellen is ook kiezen voor zelfzorg waar nodig. Maak dus zeker ook tijd in de wekelijkse planning voor wat ontspanning voor jezelf.
-
Actief luisteren naar elkaar vraagt tijd. In een moment waar de frustraties hoog oplopen, is het moeilijk om constructief te communiceren. Wacht dus op een rustig moment om je boodschap te brengen. Pas je communicatiestijl aan. Ik plaats van eisen en verwijten, probeer je zinnen zoals “Ik hoor je zeggen…” of “Zie ik het goed dat jij het liever anders zou willen?”
Vind een manier om je frustraties ergens anders te verwerken, bijvoorbeeld bij een neutrale steunfiguur binnen je netwerk. Maak samen afspraken over een avondklok en schoolwerk, en geef bevestiging bij positieve acties.
Opvoeden is soms compromissen sluiten. Dit kan binnen een veilige een duidelijk kader. Toon interesse in de leefwereld van je dochter en communiceer je wensen in een constructieve en rustige manier.
Zit je dochter vast, kan ze terecht bij JAC of Tejo om haar verhaal te doen.