Getuigenis

Het CAW komt op voor je sociale rechten

Lex ontvangt me op zijn piepklein en eenvoudig ingericht éénslaapkamerappartement in Sint-Joost-ten-Node. Hij woont hier met zijn drie kleine kinderen. In augustus 2018 klopte hij ontredderd aan bij het onthaal van CAW Brussel en sindsdien ziet hij terug licht in de duisternis.

Het CAW Komt op voor je sociale rechten

“Dankzij de steun en hulp van het CAW kijk ik nu hoopvol naar mijn toekomst en die van mijn kinderen.”

Vakantieliefde

Lex  is een alleenstaande vader. Nochtans was hij ooit gelukkig getrouwd. Maar zijn huwelijk was geen romantisch sprookje, maar eerder een gerechtsdrama met leugens en bedrog. Nochtans begon het goed: de Nederlandse Lex leert zijn Belgische vrouw kennen tijdens een vakantie in Ghana, hun gemeenschappelijk vaderland. Ze trouwen er volgens de Ghanese tradities. Omdat Lex een goede job heeft als havenarbeider in Rotterdam woont hij tijdens de week in Nederland en komt hij in het weekend naar Brussel.

Omdat hij doorheen de week niet bij zijn gezin verblijft, heeft hij weinig zicht op de activiteiten van zijn vrouw. Een paar jaar geleden merkt hij dat ze ontevreden is over haar leven in Brussel en vraagt ze hem om naar Londen te verhuizen. Maar dat ziet Lex niet zitten. De kinderen gaan naar school in Brussel, hebben er vriendjes, de ouders hebben een netwerk in de Ghanese gemeenschap en dankzij zijn baan bij de haven komen ze niets tekort.

Lex: “Maar toen stierf mijn vader en moest ik om zijn zaken en de begrafenis te regelen naar Ghana. Tijdens mijn afwezigheid is mijn vrouw naar Londen verhuisd en heeft ze zonder mijn toestemming de kinderen meegenomen. Dit kon ik niet laten gebeuren. Het heeft me maanden van rechtszaken, heen en weer reizen en veel geld gekost om mijn kinderen terug naar België te halen. Ze heeft er alles aan gedaan om dit te verhinderen: valse verklaringen over familiegeweld en agressie tegenover haar, afpersing en intimidatie. Gelukkig heeft het gerechtelijk onderzoek me in het gelijk gesteld, is ze bij verstek veroordeeld voor ontvoering en heb ik het volledige hoederrecht gekregen.”

“Dankzij de tussenkomst van het CAW kon ik zelf voor de OCMW-raad mijn verhaal gaan doen en een leefloon en een installatiepremie aanvragen.”

Voltijds huisvader

Omdat hij een goede toekomst voor zijn kinderen in België wil, zegt hij zijn baan in Nederland op en verhuist hij naar België. Hij leeft van zijn spaargeld en hoopt snel werk te vinden. Maar door de hoogoplopende gerechtskosten die hij maakte om zijn kinderen terug bij hem te krijgen, valt hij in een financiële put. Als het OCMW hem ook nog een uitkering weigert en er een uithuiszetting boven het hoofd hangt, zit hij met de handen in het haar.

Lex: “Dankzij een vriend heb ik de weg naar het CAW gevonden. Ik heb telefonisch contact gezocht en mijn situatie kort uitgelegd. Ik kreeg een afspraak op het Onthaalpunt in de Antwerpselaan. Ik heb al mijn paperassen meegenomen naar de eerste afspraak. Veerle, de hulpverleenster, was zeer vriendelijk en geduldig ook al maakte ik waarschijnlijk een gestresseerde indruk. Ze luisterde naar mijn verhaal, maakte kopieën van alle documenten en ik kreeg info mee over Collectmet (nvdr project tegen foodwaste) waar ik gratis eten kon ophalen. Samen belden we naar mijn huisbaas die gerustgesteld was toen hij hoorde dat er een begeleidende dienst me ging ondersteunen. Na enkele dagen vroeg ze me om terug te komen.”

Ondertussen had Veerle samen met Baskuul (nvdr: een project van Samenlevingsopbouw Brussel die de rechten van leefloners behartigt) onderzocht hoe Lex alsnog zijn recht op een leefloon kon doen gelden. Zijn vorige aanvraag bleek negatief bevonden omwille van misverstanden en taalbarrières die hij alleen niet kon overbruggen. Lex: “Dankzij hun tussenkomst kon ik zelf voor de OCMW-raad mijn verhaal gaan doen en een leefloon en een installatiepremie aanvragen. In oktober is mijn dossier goedgekeurd. Ook de kinderbijslag, de studietoelage en de mutualiteit bracht Veerle voor me in orde. We contacteerden BXL@work, een dienst die me kan helpen in de zoektocht naar werk. Ik kon er snel terecht.  Ook zoekt ze samen met mij naar betaalbare vrijetijdsactiviteiten voor de kinderen.”

“Het CAW heeft mij belangeloos geholpen om mijn leven terug op de rails te krijgen.”

Schuldenvrije toekomst

Om zijn kansen op werk te verhogen volgt Lex nu drie keer per week Nederlandse les en wordt hij begeleid door een arbeidsconsulent van BXL@work. Hij wil zo snel mogelijk aan de slag om zijn schulden bij de advocaat en zijn vrienden te kunnen afbetalen. Ondertussen brengt en haalt hij zijn kinderen naar en van hun school in Woluwe, een bustrip van een halfuur en zoekt hij een gezonder en ruimere woonst dichter bij de school.

En de relatie met zijn ex-vrouw? Lex: “Ik heb mijn klacht tegen haar wegens ontvoering ingetrokken en ermee ingestemd dat de kinderen week om week bij haar en bij mij verblijven. Want ook al was ze niet eerlijk tegen mij, ze is een goede moeder. En ik wil dat mijn kinderen én hun moeder én hun vader kennen en waarderen.”

Met elke stap die hij zet voelt hij zich sterker, groeit de zorgzaamheid voor zijn kinderen en de geruststelling dat hij het alleen aan kan. Lex: “Dankzij de steun en hulp van het CAW kijk ik nu terug hoopvol naar mijn toekomst en die van mijn kinderen. Ik wens dat mijn kinderen zonder verdere emotionele kleerscheuren kunnen opgroeien in België, Dat is hun thuis. Het zijn slimme kinderen en ik hoop dat ze alle kansen krijgen op school en in het leven. Daar zal ik alles voor doen. Net zoals het CAW mij belangeloos heeft geholpen om mijn leven terug op de rails te krijgen.”

Tekst en beeld door Bianca De Wolf