Het verhaal van Sanne
Sanne is 10 jaar. Ze heeft een zus van twaalf. Ze zagen elkaar lang niet door de scheiding van hun ouders.
“Mijn buik doet heel raar, het lijkt alsof er strakgespannen snaren in zitten. Want vandaag zie ik mijn zus terug en dat is maanden geleden. We zagen elkaar niet meer sinds mijn ouders uit elkaar zijn. Zelfs bellen deden we niet. Papa wilde liever niet dat ik haar belde.
Mama ging met zus ergens anders wonen. Ver bij ons vandaan. Het was een zondagochtend, toen ze vertrokken. Het regende heel hard. En ze kwamen niet meer terug. Sindsdien heb ik zus niet meer gezien of gehoord. Mama nog wel, een keer aan de telefoon en een keer bij oma.
Papa zegt dat zus me niet wil zien. Dat snap ik niet. We speelden altijd samen. Als mama en papa ’s avonds ruzie maakten, kroop zus bij mij in bed. We lagen dicht bij elkaar en vielen dan uiteindelijk toch in slaap.
Mama wil me wel zien, maar papa wil dat niet. Nu heeft de rechter beslist dat ik zus wel mag zien. In een Bezoekruimte, met een begeleidster erbij. Die mevrouw zag ik al. Ze legde me uit hoe het bezoek zal lopen.
Papa en mama zien elkaar niet bij dit bezoek, maar zus en ik mogen elkaar een heel uur zien. We kunnen spelletjes spelen en mogen tekenen. De mevrouw van de Bezoekruimte blijft bij ons. Ze brengt zus daarna tot bij mama en wacht samen met mij op papa.
Nu is het zover… Ik zit stokstijf op mijn stoel. De deur zwaait open en daar is zus. Wat ziet ze er mooi uit. Een lint vol kleurtjes in haar vlechtjes en in haar ogen schitteren lichtjes van plezier. Ze laat de hand van de mevrouw los en komt op me afgerend. Ik omknel haar zo stevig dat ze ervan moet lachen. Sterk pakken noemen wij dat altijd.
We spelen Uno, dat is zus haar lievelingsspel. Na een tijdje vraagt zus waarom ik haar niet wil zien? Ik staar haar stomverbaasd aan. Hoezo, haar niet wil zien? Mama zegt dat ik haar liever niet wil zien. Maar… dat is net hetzelfde als wat papa over zus zegt!
Hoe kan dat nu? Waarom doen mama en papa dit? Dit is echt heel raar.”
Dit verhaal verscheen eerder in ”Van jullie, voor altijd!’ – Een (v)echtscheiding door de ogen van een kind’. Een publicatie van CAW i.s.m. Steunpunt Algemeen Welzijnswerk over de werking van de Bezoekruimtes.