Van thuis zitten word je niet gelukkiger
Sonja is 58 jaar en werkt drie jaar als vrijwilliger bij het CAW. Ze geeft naailes aan vrouwen van alle nationaliteiten, leeftijden, overtuigingen en culturen.
Waarom ben je begonnen met vrijwilligerswerk?
Om mijn tijd nuttig te besteden, want hoewel ik nog les geef, ben ik samen met mijn man op gezinspensioen. Hierdoor mag ik niet zoveel bijverdienen. Soms pas ik nog op mijn kleinkinderen, maar zij hebben natuurlijk ook hun eigen leven, waardoor ik vaak tijd over heb.
Hoe ben je hier terecht gekomen?
Mijn man en ik gingen kwamen eigenlijk naar het CAW voor vrijwilligerswerk bij een ander project. Daar heeft de verantwoordelijke van het CAW mij gevraagd waar mijn interesses lagen. Toen ze hoorde dat ik graag naailes gaf, zei ze: “ah, ik heb wel iets voor jou bij het intercultureel Vrouwencentrum (IVCA)”. Daar ben ik eens gaan kijken en zo is het allemaal begonnen.
Wat doe je precies?
Eén keer per week geef ik twee uur naailes. Eigenlijk vind ik dat wat weinig, want die uren vliegen voorbij. Maar wie weet: voor volgend jaar heb ik al wat ideeën, zodat het misschien uitgebreid kan worden. Ik denk bijvoorbeeld aan een project voor kinderkleding.
Dit jaar ben ik gestart met vrouwen die nog nooit of bijna nooit hebben genaaid. We beginnen dan ook vanaf nul en maken eenvoudige, kleine dingen, zodat er snel resultaat is. Dat doen de vrouwen supergraag.
In het begin gaf ik de naailessen alleen. Totdat Suhat in mijn groep kwam. Ik vond dat zij behoorlijk kon naaien en heb haar gevraagd of zij mij wou helpen, want af en toe is het best hectisch voor een groep van 8 vrouwen (lacht).
Geeft de naailes ook nog op ander vlak meerwaarde?
Jazeker! De vrouwen komen hier voor hun rust. Ze zijn bezig en dat geeft afleiding. Bovendien leren ze ook daadwerkelijk iets. We halen bijvoorbeeld iets uit de kringloopwinkel en blazen dat nieuw leven in. Zo maken we van een veel te groot overhemd een nieuw kleedje.
Wat ik ook tof vind, is dat – wanneer ik vertel dat ik naailes geef bij het CAW – mensen me meteen stoffen meegeven die ik dan kan gebruiken in de les.
“Het is sowieso een win-win situatie. Het verrijkt je leven en het vult je vrije tijd met iets nuttig.”
Wat maakt vrijwilligerswerk waardevol voor jou?
Het is sowieso een win-win situatie. Het verrijkt je leven en het vult je vrije tijd met iets nuttig. Bij het CAW kom je met andere culturen in contact wat héél verreikend is, het is een wereld die open gaat. En je komt ook in contact met andere vrijwilligers, het is een hele gezellige groep.
Zijn er minder leuke kanten aan vrijwilligerswerk?
Je gaat een engagement aan en mensen rekenen op je. Dan moet je er ook zijn en dat beperkt je vrijheid natuurlijk een beetje. Als je dan op vakantie wil gaan, moet je daar toch rekening mee houden. Dat is misschien een klein nadeel maar dat weet je op voorhand en is makkelijk op te lossen.
Zou je het een ander aanraden?
Ja, als je er voor open staat: gewoon doen, niet twijfelen! Er is echt meer dan genoeg keuze aan vrijwilligerswerk en je kan zeker iets vinden dat bij je past.
Mensen die graag vrijwilligerswerk doen zijn gelukkiger vind ik. Je kan ook thuis blijven zitten en zagen dat het slecht weer is, maar dat helpt je niks verder. Als je naar buiten komt en met andere mensen in contact bent, word je daar gewoon gelukkiger van!
“Bij het CAW kom je met andere culturen in contact wat héél verreikend is, het is een wereld die open gaat.”