Gespecialiseerde hulp of informatie over transgenderthema nodig?
Wie met vragen zit over het transgender thema, kan bij het CAW terecht voor gespecialiseerde hulp en informatie. CAW Oost-Vlaanderen is referentie-CAW voor dit thema. Vandaaruit wordt de expertise van het transthema verspreid naar alle CAW’s in Vlaanderen. Concreet betekent dit dat professionals – van alle CAW’s – kunnen rekenen op deskundig advies en ondersteuning. Cliënten met vragen over het transthema kunnen met nog meer expertise op weg geholpen worden.
Samenwerking Transgender Infopunt
Om de opdracht van referentie-CAW voor het transgenderthema te vervullen, wordt de samenwerking met het Transgender Infopunt (TIP) stevig aangehaald. Het infopunt is ingebed in het UZ Gent en biedt wetenschappelijk onderbouwde antwoorden aan iedereen die met vragen zit. Een van de experten van het TIP, socioloog-seksuoloog Melanie Verbeke, is nu binnen CAW Oost-Vlaanderen aangesteld om het referentiecentrum uit te bouwen. Zij staat ook al jaren in voor de permanentie van het TIP.
Expertise voor cliënten en professionals
Voor cliënten betekent de start van het referentie-CAW dat ze bij CAW sneller kunnen rekenen op een deskundige behandeling van hun vragen. Het thema komt ook hoger op de interne agenda te staan zodat de organisatie een transvriendelijke omgeving biedt.
Voor collega’s in de andere CAW’s is het referentie-CAW een vast aanspreekpunt en een bron van wetenschappelijke expertise.
Vanuit CAW Oost-Vlaanderen zullen de CAW’s actief geïnformeerd en gesensibiliseerd worden over deze thematiek. Zo zal de familiewerking, waarbij familie van mensen in transitie begeleid wordt in gespreksgroepen, in heel Vlaanderen verder uitgebouwd worden.
Wat zijn referentiecentra?
CAW’s worden aangeduid als referentiecentra voor specifieke thema’s en doelgroepen om bijzondere expertise te ontwikkelen. Op die manier wordt expertise tussen de CAW’s gedeeld.
Meer informatie
Voor informatie kan je contact opnemen met CAW of met het Transgender Infopunt.