Marc D'haeseleer, vrijwiliger Slachtofferhulp CAW De Kempen
CAW De Kempen

Een terugblik op 21 jaar inzet als vrijwilliger bij CAW De Kempen

Marc D’haeseleer, die nu 75 jaar is, heeft jarenlang zijn tijd en energie gewijd aan het vrijwilligerswerk binnen het team Slachtofferhulp van CAW De Kempen. Maar liefst 21 jaar heeft hij zijn professionele kennis en levenservaring ingezet om mensen te ondersteunen in hun moeilijkste momenten.

Medeleven als rode draad

Marc’s sociale betrokkenheid gaat verder terug dan zijn werk bij Slachtofferhulp. Als kind woonde hij tussen minder begoede mensen in Brussel en was hij al geraakt door de dingen die hij zag in zijn omgeving. Een herinnering die hem altijd bijblijft, is de koudste winter van de jaren ’60, toen hij samen met anderen kolen verzamelde en verdeelde onder arme gezinnen. Dit medeleven met anderen is een rode draad door zijn leven. Zo vingen Marc en zijn vrouw in de jaren ‘80 kinderen uit Noord-Ierland op, zodat zij ver weg van het geweld konden genieten van een vakantie in een veilige omgeving.  Daarna zette hij zich in voor hulp aan Polen. Toen de situatie daar gebeterd was, werd het tijd voor alweer een nieuwe uitdaging.

Vrijwilligerswerk bij CAW De Kempen

In 2003 kwam Marc een artikel tegen in de Gazet van Antwerpen waarin de dienst Slachtofferhulp werd voorgesteld. Er werd een oproep gedaan voor vrijwilligers. Dit wekte meteen zijn interesse. Hij woonde een informatieavond bij en schreef zich meteen in. “Ik moest me voor één jaar engageren en dacht toen: dat is vrij lang,” vertelt Marc. “Maar kijk, het werden er 21”.

In zijn werk als verzekeringsinspecteur kwam Marc vaak in aanraking met de financiële gevolgen van zware ongevallen, maar minder met de emotionele impact van deze gebeurtenissen. Zijn interesse om te begrijpen wat dit doet met mensen en hoe hij hen daarbij kan ondersteunen, vormde een belangrijke motivatie om zich voor Slachtofferhulp in te zetten.

Marc D'haeseleer, vrijwiliger Slachtofferhulp CAW De Kempen

Divers takenpakket bij Slachtofferhulp

De taken die Marc op zich nam bij Slachtofferhulp zijn divers. Dat ging van het begeleiden van slachtoffers van schokkende gebeurtenissen en het bieden van emotionele en praktische ondersteuning tot het beoordelen en verduidelijken van brieven van daders aan slachtoffers. Soms was zijn hulp ook nodig in uitzonderlijke situaties, zoals bij de opvang van slachtoffers na de gasontploffing in een appartementengebouw in Turnhout op 31 december 2021.

De manier waarop Slachtofferhulp werkt, is in de loop der jaren enigszins veranderd. Waar vrijwilligers zoals Marc vroeger slachtoffers bij hen thuis bezochten, vinden de gesprekken tegenwoordig meestal plaats op de verschillende locaties van Slachtofferhulp in Herentals, Mol, Geel en Turnhout.

Toch is de kern van het werk onveranderd gebleven: slachtoffers helpen hun vertrouwen in zichzelf en in de samenleving te herstellen en hen te begeleiden bij het terugvinden van een gevoel van normaliteit in hun leven.

“Het mooiste is wanneer je jezelf uiteindelijk overbodig kunt maken”

Na zoveel jaren vrijwilligerswerk kijkt Marc met voldoening terug op zijn ervaringen. Hij benadrukt dat het werk bij Slachtofferhulp hem heeft geholpen een bredere kijk te krijgen op de mens en zijn emoties. Het contact met mensen in een kwetsbare positie, en het gevoel dat hij hen heeft kunnen helpen, zijn voor hem van onschatbare waarde. Vooral het begeleiden van kinderen, met hun oprechtheid en openheid, was wat hij het liefst deed. “Een tekening krijgen als afscheid is toch enorm lief?!”

Het vrijwilligerswerk van Marc bij CAW De Kempen zit er nu op, maar hij blijft dankbaar voor de lessen die hij heeft geleerd. Het moment waarop hij merkt dat iemand zijn of haar leven weer zelfstandig kan oppakken, zonder hulp, is voor hem het meest bevredigende deel van zijn werk. “Het mooiste is wanneer je jezelf uiteindelijk overbodig kunt maken,” zegt hij.

Als het aan Marc ligt, zou iedereen moeten overwegen om vrijwilligerswerk te doen bij Slachtofferhulp. Het gevoel dat je iets voor anderen kunt betekenen, is volgens hem onovertroffen. “In onze maatschappij zijn er altijd mensen die je pijn hebben gedaan, maar er zijn ook mensen die je helpen en je vertrouwen in de toekomst herstellen. En dat doen ze geheel belangeloos,” zegt Marc. Als vrijwilliger bij Slachtofferhulp heeft hij gemerkt hoe belangrijk het is om er gewoon te zijn voor iemand, om te luisteren en hen te laten weten dat hun gevoelens normaal zijn na een abnormale gebeurtenis. Soms is dat al genoeg om hen de kracht te geven om verder te gaan.

(copyright foto: Ans Baeyens)

Zin om zelf aan de slag te gaan als vrijwilliger?

Neem een kijkje op onze vacaturepagina en vind het vrijwilligerswerk dat bij jou past!