Hoe AMFORA de weg vrijmaakt naar gerichte forensische zorg

AMFORA speelt een sleutelrol in Oost-Vlaanderen bij het stroomlijnen van de aanmeldingen en intakes voor mensen die seksueel grensoverschrijdend gedrag gesteld hebben, of die zitten met dergelijke gedachtes of gevoelens. We spraken erover met collega Rosi Vervaet, die de gezamenlijke inspanningen en uitdagingen van de betrokken partijen belicht.

Waar staat AMFORA voor?

“AMFORA staat voor Ambulant Forensisch Aanmeldings- en intaketeam. Het is een samenwerkingsverband tussen de forensische werkingen van het CGG Adentro, CAW Oost-Vlaanderen, CGG Schelde Dender Waas en Voluit. Het is opgericht in 2016 om de instroomprocedure voor preventie, begeleiding en behandeling van mensen die seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben gesteld – of seksueel grensoverschrijdende gedachten en gevoelens ervaren – te stroomlijnen in onze provincie. Zo wordt het voor doorverwijzers meteen duidelijk: mensen met deze problematiek kunnen terecht bij AMFORA.”

Hoe is AMFORA ontstaan?

“Minister Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn in 2015, zette de deur open om in Oost-Vlaanderen tot een samenwerking te komen. Uit onderzoek bleek het hulpverleningslandschap te versnipperd, en vonden doorverwijzers en cliënten vaak moeilijk hun weg naar de juiste hulpverlening. Het Forensisch Ambulant Begeleidingsteam van ons CAW nam in 2016 het initiatief om het team Forensische Zorg van het CGG Adentro mee te nemen in deze samenwerking. Later zijn de andere werkingen erbij gekomen. Gaandeweg werden alle diensten in Oost-Vlaanderen gebundeld die een gespecialiseerd aanbod hebben voor deze doelgroep.”

Het grote voordeel voor het cliënteel is dat men niet langer van het kastje naar de muur gestuurd wordt.

Wat zijn de voordelen van deze samenwerking?

“We hebben ons aanbod kunnen verruimen! Nu bieden we een volwaardig aanbod voor volwassenen én jongeren. Ook personen met een uitgesproken mentale beperking kunnen we in een aanbod voorzien. Als gespecialiseerde forensische teams samenwerken, betekent dat ook dat we veel meer expertise kunnen bundelen.

Het grote voordeel voor het cliënteel is dat men niet langer van het kastje naar de muur gestuurd wordt. Als men bij één dienst het verhaal doet, weet men dat er intern gezocht wordt naar het meest geschikte hulpverleningsaanbod. Vroeger werden mensen door de Justitiehuizen van Oost-Vlaanderen zowel aangemeld bij het CAW als bij het CGG. Zo ontstond er verwarring want we wisten het ook niet van elkaar. Nu is dat voor de Justitiehuizen, onze grootste doorverwijzers, stukken duidelijker: er wordt doorverwezen naar AMFORA.”

Dus, zo is alles dan opgelost?

“Een intersectorale samenwerking is nooit gemakkelijk omdat elke dienst zijn eigen cultuur heeft. Ervaring heeft ons geleerd dat we hierrond open moeten communiceren: waarin verschillen we, waarin gelijken we, en waar willen we naartoe? Want ondanks de verschillen, wegen de voordelen zoveel meer op.

De grootste uitdaging is het werken met wachtlijsten: we zijn onderbemand en kunnen onmogelijk de hulpvragen binnen een redelijke termijn beantwoorden. Dat is natuurlijk ook een zaak voor het beleid en de politiek: wat wil men investeren in deze doelgroep? Een andere uitdaging is de vraag: kunnen wij ook op het niveau van begeleiding samenwerken? Dit is een proces dat we nu gaandeweg lopen.”

Dit artikel verscheen in Magis

Dit artikel verscheen ook in Magis, het magazine van CAW Oost-Vlaanderen (jaargang 11, nr. 3, jul-aug-sep). Blijf op de hoogte: schrijf je in en ontvang Magis in je brievenbus of digitaal.