Sociaal werk in de kijker
Voor de dag van de sociaal werkers, zetten we een hulpverlener van het CAW in de kijker. Barbara werkt als woonbegeleider voor CAW Noord-West-Vlaanderen, regio Middenkust. Binnenkort viert zij in onze organisatie haar 25ste werkjaar!
Waarvoor kunnen mensen bij jou terecht in het CAW?
Binnen het team Woonbegeleiding bieden we verschillende vormen van begeleiding aan. Zelf heb ik vooral te maken met ambulante woonbegeleiding. Dit zijn mensen die zelf contact met ons opnemen met de vraag naar begeleiding rond wonen, financiën, … Wij komen dan aan huis en maken een plan op hoe we kunnen werken aan hun vragen.
Verder ben ik ook betrokken in W2, een samenwerking met de VDAB. Mensen die terug aan het werk willen, maar door belemmeringen op verschillende levensdomeinen daar niet toe komen. Als hulpverlener tracht ik deze mensen dan te ondersteunen zodat de belemmeringen verzacht worden.
Wat vind je mooi aan deze job?
In die bijna 25 jaar in het CAW, heb ik nog nooit langer dan 4 jaar volledig hetzelfde werk gedaan. Doorheen de jaren heeft mijn job steeds verschillende invullingen gehad. De vrouwenopvang, de mannenvang, het JAC, koppelopvang, woonbegeleiding, preventieve woonbegeleiding,…
Ik heb steeds de kans gekregen om te doen wat ik graag doe en waar ik goed in ben. Er wordt in het CAW geluisterd naar je wensen en noden en dat zorgt er ook voor dat je steeds nieuwe uitdagingen kunt aangaan, als je daarnaar op zoek bent. Daardoor heb ik ook de kans gekregen om te groeien doorheen de jaren als hulpverlener. Ik heb vormingen kunnen volgen en ik ben gegroeid als persoon tot wie ik nu ben.
Hoewel we gemiddeld 12 casussen per persoon opnemen, wordt ook gekeken naar de zwaarte van een begeleiding. Bij sommige mensen moet je heel vaak langsgaan, terwijl anderen heel weinig nodig hebben. Op die manier wordt steeds gekeken wat er past binnen je mogelijkheden om kwaliteitsvolle begeleiding te kunnen bieden. Ook toen ik even een moeilijke periode meemaakte, werd daar rekening mee gehouden.
Sinds vorig jaar verhuisden we naar een ander gebouw, samen met enkele andere teams en dit heeft me ook heel wat energie gegeven.
Op pensioen gaan, dat zal er bij mij niet inzitten. Hoewel ik waarschijnlijk wel ooit zal moeten stoppen bij het CAW, zal ik altijd met mensen blijven werken. Het is een deel van mij en ik vind het belangrijk om iets te kunnen betekenen voor anderen.
Wat zal je altijd bijblijven als woonbegeleidster?
Enerzijds, je werkt met mensen. Ik heb daardoor al heel wat zware situaties meegemaakt, ook onder collega’s, en dat heeft me geleerd dat iedereen in zijn leven wel eens wat meemaakt. Dat zijn dingen die je bijblijven. Gelukkig zijn er ook heel vaak leuke gebeurtenissen en dat kun je dan ook delen met elkaar.
Verder heb ik gezien dat mensen tot heel veel in staat zijn. De mensen die bij ons komen voor hulp hebben vaak al een zware rugzak, maar als je blijft geloven in hun kwaliteiten, dan is vaak veel mogelijk.
Meer info over de verschillende vormen van woonbegeleiding vind je hier:
https://www.caw.be/hoe-wij-helpen/begeleiding/wonen/
https://www.caw.be/locaties/woonbegeleiding-oostende/