Van chillplek tot levensstructuur: een interview over de impact van het OverKop-huis

Het OverKop-huis in Gent is veel meer dan een toevluchtsoord voor jongeren die even een plek nodig hebben om te ontspannen of hulp te zoeken. Het is een plek waar hoop en structuur ontstaan en levens veranderd worden. Lars Libbrecht, student Systeem en Netwerkbeheer en trotse ambassadeur, weet als geen ander hoe deze unieke organisatie jongeren kan helpen groeien en bloeien.

Drie jaar geleden leerde Lars het OverKop-huis in Gent kennen. “Het dagcentrum waar ik na mijn opname in de psychiatrie zat, stelde me voor hier eens langs te gaan. Ik had nog nooit van dit huis gehoord, maar dat eerste bezoek was heel aangenaam. Ik ben nog eens gegaan, en dan nog eens, en nu zit ik hier bijna dagelijks. Dit jaar ben ik ambassadeur geworden. Ik wil OverKop helpen zoals zij mij hebben geholpen en dat vandaag nog steeds doen. Als voltijds student ben ik nog niet ‘on the road’ kunnen gaan om OverKop aan scholen voor te stellen, maar dat komt nog wel.”

Op dit moment zijn er vier ambassadeurs en dat zijn er iets minder dan vorig jaar. “Ik probeer ook andere jongeren te overtuigen de stap naar het ambassadeurschap te zetten, want je krijgt de kans om écht een verschil te maken. We vergaderen één keer per maand en bespreken de ideeën uit de ‘BAM!!’, het jongerenpanel van OverKop (n.v.d.r.: ‘BAM!!’ staat voor ‘Bedenken – Aanpakken – Meewerken’). Samen bekijken we hoe we de werking in het OverKop-huis nog efficiënter kunnen maken. En er wordt naar ons geluisterd.”

Het ambassadeurschap heeft Lars persoonlijk niet veranderd, maar het OverKop-huis wél. “Sinds ik hier langskom, heb ik geen psychiatrische begeleiding meer nodig. En dat geldt zeker en vast ook voor veel andere jongeren. Soms komen hier tot wel 60 jongeren op één dag over de vloer. OverKop is belangrijk omdat het jongeren ondersteunt. Hier kun je altijd binnenkomen en even chillen. En als het wat slechter gaat, is er altijd iemand om je te helpen.”

Sinds hij naar OverKop komt, staat Lars beter in het leven. “Ik heb nu een reden om op te staan. OverKop geeft structuur aan mijn leven. Ook mijn ouders zijn blij dat ik mijn weg hiernaartoe heb gevonden.”

Lars besluit dat jongeren maatschappelijk te vaak onder de mat worden geschoven. “Ik begrijp dat er te weinig geld is om iedereen te helpen, maar de jeugd is de toekomst en die moet nog jaren presteren. En wie goed in zijn vel zit, presteert beter. Het OverKop-huis zorgt daarvoor.”

Meer weten?

In een OverKop-huis staan de deuren open voor jongeren van 12 tot 25 jaar. Lees er meer over op www.overkop.be

Dit artikel verscheen in Magis

Dit artikel verscheen ook in Magis, het magazine van CAW Oost-Vlaanderen (jaargang 11, nr. 3, jul-aug-sep). Blijf op de hoogte: schrijf je in en ontvang Magis in je brievenbus of digitaal.

 

dfdf