Vrijwilligers: de onmisbare kracht van het CAW

Vrijwilligerswerk vormt de ruggengraat van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Zonder hun onmisbare inzet zou de organisatie nooit dezelfde slagkracht hebben. In een dubbelgesprek met Marleen Bolangier, trajectcoach vrijwilligerswerking bij CAW Oost-Vlaanderen, en Wouter Torfs, voorzitter van CAW Groep, komt de onschatbare waarde van vrijwilligers duidelijk naar voren.

Marleen benadrukt de onschatbare waarde van vrijwilligers: “Zij zorgen voor de menselijke warmte en maken tijd vrij voor mensen die anders niet gehoord worden. Onze cliënten zijn vaak mensen in kwetsbare situaties die van het kastje naar de muur gestuurd worden. Een vrijwilliger doorbreekt dat patroon door gewoon tijd voor hen vrij te maken. Die aandacht betekent voor hen de wereld.”

Wouter deelt dit enthousiasme: “Vrijwilligerswerk is een manier waarop het CAW-solidariteit in de samenleving organiseert. Door vrijwilligers in te zetten signaleren we aan onze cliënten dat ze er niet alleen voor staan. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen bereid zijn iets voor een ander te doen. Het CAW biedt hen een platform om dat engagement concreet te maken.”

Brede waaier aan mogelijkheden

De diversiteit aan taken voor vrijwilligers binnen het CAW is inderdaad enorm. “Van baliemedewerkers tot buddy’s en bezoekvrienden in gevangenissen: er is altijd een taak die bij je past,” legt Marleen uit. “We kijken naar de vaardigheden en wensen van elke kandidaat en zorgen voor een goede match. Heb je kennis van administratie? Dan kunnen we je koppelen aan iemand die worstelt met zijn papieren.”

Vrijwilligers worden niet zomaar aan het werk gezet, ze moeten zich vooral zelfverzekerd voelen in hun rol. Marleen: “Elke vrijwilliger bieden we een opleiding aan, waarbij de duur kan variëren. Zo leert een buddy om te gaan met de onvoorspelbaarheid van het begeleiden van een cliënt, terwijl baliemedewerkers leren hoe ze cliënten kunnen opvangen.”

Meer dan hulp bieden: waardering en betrokkenheid

Vrijwilligers brengen ook nieuwe perspectieven binnen de organisatie. Marleen: “Ze leggen vaak de vinger op de zere plek. Hun frisse blik doet ons nadenken over onze aanpak en hoe die te verbeteren.” Wouter vult aan: “De meerwaarde zit niet alleen in de praktische ondersteuning die ze bieden. Ze doorbreken de hiërarchie tussen hulpverlener en cliënt en maken duidelijk dat ze er zijn vanuit het hart, als medemens.”

Bij het CAW worden vrijwilligers als volwaardige medewerkers behandeld. Marleen: “We noemen hen niet voor niets vrijwillige medewerkers, naast de betaalde medewerkers. Die gelijkwaardigheid is cruciaal. We tonen onze waardering via evenementen, kaartjes en zelfs een persoonlijke fotowedstrijd. Het klopje op de schouder mag niet ontbreken.”

In 2024 waren er 1.363 vrijwilligers actief, tegenover 3.000 betaalde medewerkers.

Vrijwilligerswerk in tijden van verandering

De coronapandemie en veranderende wetgeving hebben het vrijwilligerslandschap veranderd. Toch blijven vrijwilligers zich aanmelden bij het CAW. Marleen: “Onze kandidaten komen om heel persoonlijke redenen: vaak is dat verontwaardiging over maatschappelijke ongelijkheid, de eigen ervaring met het CAW, de wens om iets terug te doen voor de samenleving. Het aanbod aan taken is iets verminderd, maar dat maakt ons des te vastberadener om nieuwe vrijwilligers een passende plek te bieden.”

Wouter benadrukt dat vrijwilligerswerk ook voor henzelf veel oplevert. “Het geeft je energie en een gevoel van betekenis. Het helpt je actief en betrokken te blijven, en je wordt deel van een gemeenschap.”

Een toekomst vol uitdagingen en kansen

Het CAW blijft onverminderd inzetten op de kracht van vrijwilligers. Wouter: “Met vrijwilligers geef je je organisatie meer slagkracht. Je kunt betaalde medewerkers vrijmaken voor complexe kerntaken, terwijl vrijwilligers cliënten op een persoonlijke manier ondersteunen. Met bijna één vrijwilliger voor elke twee medewerkers bewijst het CAW dat vrijwilligers niet alleen een praktische meerwaarde bieden, maar ook een diepe sociale impact hebben. Zij zijn het kloppende hart van een organisatie die zich dagelijks inzet voor mensen in nood.”

Dit artikel verscheen in Magis

Dit artikel verscheen ook in Magis, het magazine van CAW Oost-Vlaanderen (jaargang 12, nr. 1, jan-feb-maa). Blijf op de hoogte: schrijf je in en ontvang Magis in je brievenbus of digitaal.