Solikoop

Eten is in onze samenleving een genot en een sociale daad. Samen eten maakt deel uit van sociale integratie. En hoewel Vlaanderen tot één van de rijkste regio’s ter wereld behoort, is toegang tot gezonde en evenwichtige voeding niet voor iedereen gegarandeerd. Tegelijk blijft de berg verspild voedsel toenemen.

Dit aanbod is enkel beschikbaar in de regio Oost-Brabant.

Solikoop

In 2015 zette CAW Oost-Brabant, samen met Riso Vlaams-Brabant (nu SAAMO Vlaams-Brabant), ’t Lampeke, de RuimteVaart en de Provincie Vlaams-Brabant zijn schouders onder de cvba Sociale Kruidenier Vlaams-Brabant. In 2018 wijzigden de sociale kruideniers in Leuven, Bierbeek en Diest hun naam naar “SOLIKOOP”.

SOLIKOOP is een netwerk van buurtwinkels voor wie het financieel moeilijk heeft maar ook andere bezoekers zijn welkom. Hiervoor hanteren wij een dubbel verkoopprijzen-systeem. Een prijs voor wie het financieel moeilijk heeft en een gewone, eerlijke kleinhandelprijs voor mensen met voldoende inkomen.

Solikoop Het Perron

Samen met de Leuvense partners, baten wij momenteel de Solikoop in HAL 5 uit: Het Perron.

We voorzien er steeds een basisassortiment, aangevuld met overschotten van lokale supermarkten.

De winkel draait voornamelijk dankzij de inzet van heel wat vrijwilligers. Zij stallen de goederen uit, ontvangen de klanten, kijken toe op de dienstverlening, maken de rekening of tellen de stock. Ze zijn er steeds voor een babbel of voor vragen.

Want de Solikoop is ook een ontmoetingsplek. Je kan er met een koffie in de hand een babbel slaan en nieuwe mensen ontmoeten.