Oost-Brabant

Vrouwenopvang Diest

Naast een ambulant begeleidingsaanbod voor slachtoffers en plegers van partnergeweld heeft CAW Oost-Brabant ook een residentieel aanbod voor vrouwen en kinderen.

Ons aanbod

Vrouwenopvang Diest is een vrouwenopvangcentrum met een gekend adres. Vrouwen (en hun kinderen) die slachtoffer zijn van familiaal geweld of om een andere reden niet langer thuis kunnen blijven, kunnen er tijdelijk terecht.

Bij de intakegesprekken wordt nauwlettend bevraagd of er vanuit de partner of familie dreiging is. Bij een grote dreiging wordt een vluchthuis geadviseerd. Wanneer dit niet het geval is én er is een duidelijke motivatie van de cliënte om met de eigen situatie aan de slag te gaan wordt een tijdelijke opname in de vrouwenopvang een mogelijkheid.

De vrouwenopvang in Diest wil een centrum zijn dat zo veel als mogelijk en aangewezen werkt met de familiale context van de vrouwen die er verblijven. Vanuit dat idee wordt de partner vanaf het begin van de opname betrokken als mogelijke hulpvrager en als vader.

Samen wordt gewerkt aan het herstel van het gewone leven. Dit kan een terugkeer naar de partner zijn of een begeleiding naar een zelfstandig leven. Er is specifieke aandacht en zorg voor de kinderen.

Krachten van het netwerk worden ten volle benut. Gezien de contextuele benadering richten wij ons hier naar cliënten uit een welbepaalde regio:

  • Alle dorpen/steden uit de regio Oost-Brabant,
  • Uit de provincie Limburg: Leopoldsburg, Ham, Tessenderlo, Beringen, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Zonhoven, Lummen, Halen, Herk-de Stad, Hasselt, Nieuwerkerken, Sint Truiden, Gingelom
  • Uit de provincie Antwerpen: Balen, Geel, Olen, Westerlo, Hulshout, Heist o/berg, Herselt, Laakdal, Meerhout

In het VOC kunnen 6 vrouwen, al dan niet met kinderen, verblijven. In de aanleunende studio’s kunnen bijkomend 3 alleenstaande ouders terecht, zowel mannen als vrouwen met of zonder kinderen.

Voor het verblijf een dagprijs aangerekend.

Onze werkwijze

Een verblijf in de vrouwenopvang betekent samenwonen in een heterogene groep. Dit groepswonen en het kunnen respecteren van de groepsregels mits ondersteuning van groepsbegeleiders, is een belangrijk gegeven. Het biedt kansen tot lotgenootschap en geeft ook uitdagingen tot samen wonen en samen leven in harmonie. Herstel van het gewone leven en integratie in de samenleving zijn belangrijke pijlers in ons aanbod.

De begeleiding van de vrouw en de kinderen is een integrale contextuele begeleiding die aansluit op alle levensdomeinen: psychosociale ondersteuning, administratief-juridische advies, praktische ondersteuning, e.a.

Het CAW voert in dit aanbod een actief tweesporenbeleid: we werken ofwel naar een terugkeer naar de partner ofwel naar een zelfstandig leven toe. In beide situaties wordt de cliënt ondersteund in de te nemen stappen. Een team professionele begeleiders biedt psychosociale ondersteuning en administratieve en praktische hulp. Bij terugkeer naar de partner of familie wordt – al dan niet in samenwerking met andere diensten – een (koppel)begeleiding gestart met als eerste doel het stopzetten van het geweld.

Informatie

Schaffensestraat 23/5
3290 Diest
Op kaart tonen

vrouwenopvang@cawoostbrabant.be

013 33 68 12