Nachtopvang in Aalst

CAW Oost-Vlaanderen biedt het hele jaar door nachtopvang aan in Aalst (Lazaretstraat, 9300 Aalst).

Dit aanbod is enkel beschikbaar in de regio Oost-Vlaanderen.

Wat houdt de nachtopvang in?

De nachtopvang biedt kosteloos een veilig bed aan aan mensen die toegeleid zijn door het CAW-Onthaal of door een OCMW waarmee er een structurele samenwerking is en die nergens anders de nacht kunnen doorbrengen; noch in hun eigen netwerk, noch bij andere opvanginitiatieven en woonvormen. Het is een laagdrempelige, maar tijdelijke oplossing.

Mensen krijgen een bed voor de nacht, brood (en soep) en kunnen er zich wassen. Het is in de eerste plaats een plek waar dak- en thuislozen ’s nachts veiligheid en rust kunnen vinden. Het hulpverleningstraject uit de dakloosheid wordt door de toeleider aangegaan.

De nachtopvang in Aalst is een initiatief van OCMW Aalst en van enkele omliggende OCMW’s die een samenwerkingsovereenkomst ondertekenden met CAW Oost-Vlaanderen.

Hoeveel bedden worden er aangeboden?

De nachtopvang van CAW Oost-Vlaanderen in Aalst beschikt het ganse jaar door over 20 bedden.

Voor wie is deze nachtopvang bedoeld?

In principe kan iedereen in woonnood uit Aalst of uit 1 van de gemeenten waar het OCMW een samenwerkingsovereenkomst ondertekende met CAW Oost-Vlaanderen gebruikmaken van de nachtopvang. De nachtopvang is en blijft weliswaar een tijdelijke oplossing en is geen structurele oplossing voor dakloosheid.

Wie in de nachtopvang wil verblijven, moet eerst contact opnemen met het CAW-onthaal of met een OCMW die een samenwerkingsovereenkomst met CAW Oost-Vlaanderen ondertekende.
Na een juiste toeleiding, kan je zelf dagelijks inbellen om een bed te reserveren. Voor de eerste nacht kan je uitzonderlijk zelfstandig contact opnemen om een bed te reserveren zonder toegeleid te zijn. Vanaf de tweede nacht moet je eerst bij een toeleider langsgaan.

Vanaf en tot wanneer kunnen mensen terecht in deze nachtopvang?

De nachtopvang opent zijn deuren om 20 uur en sluit opnieuw om 9 uur. In de winter kan hiervan afgeweken worden. Tussen 20 en 22 uur moet iedereen die voor de komende nacht een bed gereserveerd heeft, zich aanmelden. Na 22 uur worden de bedden die gereserveerd werden, maar leeg blijven, opnieuw aangeboden aan anderen op zoek naar een bed.

Hoe werkt het?

1e nacht
Je kan je eerste nacht reserveren via het gratis nummer 0800 13 500 (bereikbaar van maandag tot vrijdag, van 9 tot 17 uur).
Je moet 18 jaar zijn, tenzij vergezeld door een ouder of wettelijke voogd.

Vanaf de 2de nacht
Vanaf de 2e nacht dien je een bed te reserveren via het CAW-onthaal Aalst (053 60 61 62) of een OCMW die een samenwerkingsovereenkomst ondertekende met CAW Oost-Vlaanderen
je hebt recht op 5 gegarandeerde nachten op 14 dagen. Als je de 5 nachten niet opeenvolgend opneemt, bel je af via 053 60 61 61 tussen 19.45 tot 22 uur. Als je opnieuw gebruik wil maken van de nachten bel je overdag naar het gratis nummer 0800 13 500.

Vanaf de 6enacht = extra nachten
Vanaf de 6e nacht kan je nog gebruik maken van de nachtopvang indien er nog bedden vrij zijn. Hiervoor kan je bellen tussen 19.45 en 20 uur en tussen 22.15 en 22.30 uur naar 05360 61 61.
Als je na 22 uur nog een bed kan reserveren moet je ten laatste om 23 uur in de nachtopvang zijn.

Waar vind je deze nachtopvang?

Lazaretstraat 11, Aalst

 

In samenwerking met stad Aalst, OCMW Aalst, stad Brakel, OCMW Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Herzele, Lede Lokeen, Oosterzele, Oudenaarde en Zottegem.