Puberteit

Dit aanbod is enkel beschikbaar in de regio Zuid-West-Vlaanderen.

Om deze video te kunnen bekijken, moet je cookies aanvaarden.

“Het is altijd weer dezelfde discussie.”

“Het is zo moeilijk om duidelijke afspraken te maken met mijn zoon.”

Samenleven met een puber is niet altijd eenvoudig. Omgekeerd is ook samenleven met je ouders als puber soms niet gemakkelijk. De puberteit stelt ouders en pubers voor verschillende uitdagingen. De ouder-kindrelatie kan hierdoor onder druk komen te staan. CAW Zuid-West-Vlaanderen ontwikkelde daarom de campagne ‘Puberteit zonder spijt’ om ouders én pubers meer handvaten te geven in deze soms toch wel woelige periode.

De puberteit is een periode met veel veranderingen. Zowel op lichamelijk vlak, als sociaal-emotioneel gaat een tiener door allerlei ontwikkelingen: de groei naar zelfstandigheid, de zoektocht naar een eigen identiteit, het toenemend belang van vrienden, moeite hebben met het volgen van afspraken… En het is ook niet altijd vanzelfsprekend als puber om op een juiste manier te reageren en te communiceren. Dit kan er wel eens voor zorgen dat het samenleven niet altijd even gemakkelijk is. Spanningen, discussies en soms hoog oplopende ruzies zijn een herkenbaar fenomeen.

Brochure Puberteit zonder Spijt

CAW Zuid-West-Vlaanderen ontwikkelde een brochure met tips en tricks voor ouders én pubers om elkaar beter te begrijpen en toenadering te zoeken. Er werd gekozen voor 1 brochure, bestaande uit een deel voor ouders en een deel voor pubers, waarin alle info samen gebundeld staat. Ouders krijgen inzicht in het unieke puberbrein, terwijl pubers te weten komen waarom hun ouders ‘zo’ doen. Daarnaast kunnen ze ook eens elkaars deel doorbladeren en op die manier ontdekken hoe ze naar elkaar kijken, wat de wederzijdse ergernissen zijn en hoe ze daar op een positievere manier mee kunnen omgaan.

In het midden van de brochure zijn ook enkele blanco pagina’s voorzien met ruimte voor eigen tips, afspraken… Op die manier kan de brochure ook een persoonlijk document worden. Thema’s die aan bod komen, zijn: communiceren, conflicten, loslaten, experimenteren, emoties, puberchaos, planning, vrienden, afspraken, controleren…

  • De brochure voor ouders kan je hier downloaden
  • De Franstalige brochure voor ouders kan je hier downloaden
  • De brochure voor jongeren kan je hier downloaden.

Wil je de brochure aankopen?

Dat kan! De brochure kost 2 euro per stuk en kan je bestellen via dit formulier. Opgelet, de brochures kunnen enkel worden afgehaald. Je kan kiezen om de brochures af te halen in onze vestiging in de Voorstraat 53 in Kortrijk of in de Koningstraat 32 in Menen. Graag je bestelling 2 weken op voorhand doorgeven zodat we voldoende tijd hebben om deze te verwerken.

Draaiboeken themabijeenkomsten rond puberteit

Om de tips en tricks uit de brochure aan de man te brengen, organiseert CAW Zuid-West-Vlaanderen aparte ouder- en jongerenbijeenkomsten over het thema puberteit. Op een interactieve manier, waarin het delen van eigen ervaringen centraal staat, gaan we in gesprek met ouders en jongeren op aparte bijeenkomsten. Per type bijeenkomst (jongeren- of ouderbijeenkomst) werd een uitgebreid draaiboek opgemaakt. Je kan dus met je eigen organisatie of vereniging de themabijeenkomst zélf organiseren.

Het draaiboek en de materialen om de bijeenkomsten te geven zullen vanaf maart ‘23 uit te lenen zijn in Speelotheek De Speelkoffer in Menen en Spelotheek De Speelvogel in Kortrijk.

  • Het draaiboek voor de ouderbijeenkomst kan je hier downloaden.
  • Het draaiboek voor de jongerenbijeenkomst kan je hier downloaden.

De bijlagen bij de draaiboeken kan je aanvragen via dit formulier. Op die manier kan je de box met materialen zelf samenstellen en hergebruiken in je eigen organisatie of vereniging.

Wil je graag samen met CAW Zuid-West-Vlaanderen een ouder- of jongerenbijeenkomst organiseren? Dat kan! Vul hiervoor dit formulier in. We nemen nadien zo snel mogelijk contact op om verder concreet af te spreken. Opgelet! Het aantal bijeenkomsten die we kunnen organiseren is beperkt in aantal per jaar. Geef dus je vraag tijdig door. De bijeenkomsten kunnen pas worden georganiseerd vanaf maart 2023, maar je kan gerust je aanvraag al versturen.

Methodiekenkoffer

Ben je als professional af en toe op zoek naar methodieken ter ondersteuning van gesprekken met ouders en/of pubers? We ontwikkelden een methodiekenkoffer met tal van methodieken die kunnen ingezet worden tijdens gesprekken met ouders en/of pubers, om het thema puberteit bespreekbaar te maken.

Deze methodiekenkoffer zal vanaf maart ‘23 uit te lenen zijn in Speelotheek De Speelkoffer in Menen en Spelotheek De Speelvogel in Kortrijk.

 

Heb je nog een vraag, opmerking of bedenking? Stuur een mailtje naar preventie@cawzuidwestvlaanderen.be.