Getuigenis

Voor mij is CAW dé onmisbare partner in het algemeen welzijnswerk

“Op een moment dat mensen diep zitten, krijg je de kans om dat vriendelijk gezicht of die uitgestoken hand te zijn. Ik vind het heel bijzonder om te mogen zien dat, hoe diep mensen soms ook zitten, ze na een tijd verder kunnen gaan met hun leven. Daarvan getuige zijn, vind ik een heel groot cadeau en geeft me veel energie. ” Een gesprek met Joke Geerts, vrijwilligerscoördinator en hulpverlener Slachtofferhulp.

Ik werk nu 4 jaar voor CAW. Ik solliciteerde voor vrijwilligerscoördinator om de vrijwilligerswerking van onthaal en slachtofferhulp opnieuw op te starten. Om die job goed te kunnen doen, moet je weten wat slachtofferhulp precies is. Het is moeilijk om mensen op te leiden en te ondersteunen als je zelf niet in het werkveld staat. Dus startte ik ook als hulpverlener bij slachtofferhulp. 

Waarom koos je voor CAW? 

Het is zo’n belangrijke speler dat je daar als maatschappelijk werker ooit wel eens wil terechtkomen. Ook bij mij was dat zo. Ik ging regelmatig kijken naar de vacatures. Tijdens mijn studies deed ik stage bij CAW in Leuven en ik vond dat eigenlijk de allerbeste kennismaking met algemeen welzijnswerk. Nu werk ik in Mechelen, een regio waar ik ook woon. Het is praktisch, maar het is ook fijn om zo de sociale kaart in je eigen omgeving te leren kennen. Je ontmoet veel mensen van andere organisaties, er zijn heel wat samenwerkingen, zoals bijvoorbeeld met het Family Justice Center. Voor mij is CAW dé onmisbare partner in het algemeen welzijnswerk. 

Waarom precies?

CAW heeft een heel uitgebreid aanbod, heel laagdrempelig voor mensen die vaak zeer kwetsbaar zijn. Je kan hier met elke welzijnsvraag terecht. Ik ga elke dag naar huis met het gevoel dat ik iets heb kunnen betekenen, dat ik iets zinvol heb gedaan. Ik vind dat zeer waardevol en ik denk dat niet iedereen dat van zijn job kan zeggen. Ik voel me echt trots om voor CAW te werken en ben fier als CAW positief in het nieuws komt en ik daarover reacties krijg van familie of vrienden. 

Wat maakt je job zo betekenisvol?

Bij slachtofferhulp geven mensen je hun vertrouwen op een moment dat het moeilijk gaat, vaak de moeilijkste of donkerste periode in hun leven. Op een moment dat mensen diep zitten, krijg je de kans om dat vriendelijk gezicht of die uitgestoken hand te zijn.  Ik vind het heel bijzonder om te mogen zien dat, hoe diep mensen soms ook zitten, ze na een tijd verder kunnen gaan met hun leven. Daarvan getuige zijn, die evolutie van nabij kunnen opvolgen, vind ik eigenlijk een heel groot cadeau en geeft me veel energie. En als vrijwilligerscoördinator krijg ik een dubbele portie, want ook vrijwilligers vinden het vaak heel bijzonder dat ze iets kunnen betekenen voor mensen. Ze vertellen me hoeveel energie het hen geeft. Dat is een dubbel cadeau voor mij. 

Wat maakt je job moeilijker?

Ik denk dat dit voor alle hulpverleners van CAW geldt: je komt met heel veel onrecht in contact waarvan je je afvraagt hoe dat toch kan. Het zijn vaak zware dossiers, je kan je machteloos voelen, zo’n verhaal kan binnenkomen, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Maar tegelijk maakt het dat je van betekenis kan zijn. Hoe zwaar het ook is, je kan luisteren, helpen bij de chaos in hun hoofd, vertellen hoe ze de draad weer kunnen opnemen. Je maakt het op een of andere manier menselijker. Ik heb een cliënt die na de feiten terug naar zijn land van oorsprong is gegaan en ik volg hem online nog op. Voor hem waren er nog extra drempels; je spreekt de taal niet, je kent het rechtssysteem niet, je weet niet waar je terechtkan… Hij is dankbaar voor de ondersteuning doorheen het proces, dat zegt hij vaak. Ongeacht de afstand proberen we aan te bieden wat mensen echt verder kan helpen.

Bestaan er misverstanden rond je job? 

Mensen trekken soms grote ogen als ik vertel dat we bij Slachtofferhulp met vrijwilligers werken. Ze vragen zich dan af of vrijwilligers dat wel kunnen. Het is mooi als ik dan de visie daarachter kan uitleggen. We willen mensen zoveel mogelijk het gevoel geven dat er niets abnormaals met hen aan de hand is. Hoe je reageert na zo’n schokkende gebeurtenis is eigenlijk een heel normale reactie. De schokkende gebeurtenis, die is wel abnormaal. We willen aan slachtoffers laten zien: “Kijk, wat er ook gebeurd is, er zijn mensen die zich vanuit de maatschappij helemaal vrijwillig willen inzetten om om jou erdoor te helpen”, om het herstel van vertrouwen in medemensen en maatschappij terug te vinden. Het erkenning geven, er zijn als mens. Dat doen onze vrijwilligers zo goed.

Heb je een motto over het leven of over je werk?

Je moet doen wat je graag doet. Ik ben al een paar keer van job veranderd en ik heb de laatste keer financieel moeten inleveren. Maar het plezier dat ik uit mijn werk haal, vind ik onbetaalbaar. Dus: doe vooral wat je graag doet, geef niet te snel op en geef de dingen een kans. Geef ook jezelf de kans om bij te leren en om te groeien. En kijk met een open geest naar mensen en naar de wereld.

Word jij, net zoals Joke graag een #sterkmaker bij CAW?

Bekijk onze vacatures. Er is een ruim aanbod in verschillende regio’s.