Getuigenis

Veelzijdig interessante personen: vrijwilligers in het CAW

Vrijwilligers zijn zeer welkom in het CAW. Ze brengen de buitenwereld binnen en zijn  bruggenbouwers. Investeren in vrijwilligers creëert een meerwaarde op verschillende vlakken en genereert specifieke dynamieken en effecten, zowel bij cliënten en de vrijwilligers zelf als bij het CAW en de brede samenleving. Maak kennis met Sylvie Neven, vrijwilliger in Opvanghuis Foyer Bodegem van CAW Brussel.

Vrijwilliger in het CAW

“De overtuiging dat een solidaire samenleving een mooiere samenleving is en dat een mens niet op zichzelf leeft, wordt hier versterkt.”

Een à twee halve dagen per week ben ik tijdens informele momenten een aanpreekpersoon voor de bewoners. De gesprekken kunnen over alles gaan, wat zich op dat moment aandient of waar de mensen mee zitten. Soms zijn het gesprekken met een ‘pré therapeutische’ functie: ter voorbereiding van externe hulpverlening of om in te schatten of externe hulp wenselijk is. Som vergezel ik bewoners bij externe afspraken naar bij voorbeeld de huisarts of ga ik mee op ziekenhuisbezoek.

Ik ben vrijwilliger geworden om nieuwe ervaringen binnen de hulpverlening op te doen
, een andere werksetting te leren kennen. Ik ben van opleiding psycholoog en heb een hele tijd in een psychiatrisch ziekenhuis gewerkt tot de combinatie met het werk als zelfstandige teveel werd. Toen ik uiteindelijk besliste om voltijds mee in de zaak van mijn partner te stappen, wilde ik toch nog sociaal geëngageerd blijven. Dit was voor mij een belangrijke voorwaarde om de sprong te wagen en mijn betaalde job als psychologe achter mij te kunnen laten. Zo kon ik mezelf ook blijven ontplooien.

De keuze voor het opvanghuis is eerder toevallig  Ik had meer informatie gevraagd over de  mogelijkheden qua vrijwilligerswerk in het CAW. De coördinator van het opvanghuis, belde me met de vraag eens langs te komen. Aanvankelijk had ik wat koudwatervrees gezien de specificiteit van de setting en de doelgroep. Maar na een eerste kennismaking had ik veel goesting om er te beginnen. Opvanghuis Foyer Bodegem is een micro weerspiegeling van de maatschappij: gelegen midden in het stadscentrum word je er geconfronteerd met de (rauwe) realiteit en het multiculturele gegeven van een maatschappij waar wij allen deel van uitmaken.

Ik ervaar dat ‘alle beetjes helpen’. De overtuiging dat een solidaire samenleving een mooiere samenleving is en dat een mens niet op zichzelf leeft, wordt hier versterkt. Het voelt fijn met open armen ontvangen te worden door het team en door de bewoners zelf die toch vaak een strijd voeren om te overleven

Als vrijwilliger ga ik een engagement aan. Want vrijwillig is niet hetzelfde als vrijblijvend. Ik ontplooi mezelf en verbreed mijn mensbeeld maar ik draag ook bij aan een waardevolle werking en geef een stukje van mezelf terug aan mijn stad en haar bewoners. Ik hoop dat ik het team door mijn professionele achtergrond kan helpen om een beetje afstand te nemen van het dagelijkse werk en hen te ontlasten op de momenten dat ik aanwezig ben.

Sylvie Neven (37 jaar) woont in Ukkel. Ze is meewerkend echtgenote in de zaak van haar  man.

Tekst door Bianca De Wolf