Vrijwilliger in de kijker - De Woonclub

Een betaalbare, kwaliteitsvolle woning vinden is niet altijd vanzelfsprekend, daarom ondersteunt en adviseert de Woonclub in de zoektocht naar een huurwoning. De Woonclub bestaat uit een groep deskundige vrijwilligers, ondersteund door CAW Boom Mechelen Lier en het Sociaal Huis Mechelen.

Guido Verlinden is zo’n 2 jaar vrijwilliger bij de Woonclub in Mechelen. Wij waren benieuwd naar zijn ervaringen en nodigden hem graag uit voor een interview.

Waarom ben je begonnen met vrijwilligerswerk?

Eigenlijk heb ik m’n hele leven al iets gedaan als vrijwilliger, vroeger wel meer in het verenigingsleven, maar toch… ik heb het altijd normaal gevonden dat je niet voor alles betaald moet worden. Het geeft me voldoening om iets te doen voor de maatschappij.

Hoe kwam je bij de Woonclub terecht?

De laatste 12 jaar van mijn loopbaan kwam ik voor m’n job veel bij sociale huisvestingen. Ik deed controles voor woonkwaliteit, gaf renovatieadviezen, enzovoort. Dan kom je soms wel schrijnende situaties tegen. Zodra ik met pensioen ging, ben ik beginnen uitkijken naar vrijwilligerswerk. Ik zocht specifiek iets dat met armoede te maken had. Gezien mijn ervaring binnen huisvesting, leek de Woonclub me ideaal om in te stappen.

Wat doe je concreet?

Elke vrijdagvoormiddag is er een intake moment waarop mensen zich kunnen komen inschrijven. Sommigen kunnen na enkele tips op eigen kracht verder, anderen hebben meer ondersteuning nodig, zeker als ze bijvoorbeeld niet zo ICT-vaardig zijn. Dan zoek ik online mee naar een geschikte woning, help ik bij het opstellen van een motivatiebrief over wie ze zijn als potentiële huurder of maak ik afspraken voor huisbezoeken. Ik ga soms ook mee op huisbezoek; vanuit mijn ervaring vind ik het altijd interessant om de mogelijkheden van een woning te zien en een persoonlijk gesprek met de verhuurder vind ik wel belangrijk, zeker nu je tegenwoordig alles online moet doen.

Vinden er veel mensen hun weg naar de Woonclub?

Toch wel, ja. Gemiddeld zie ik 2 à 3 mensen tijdens het intake moment, maar soms zet ik een stop, want je moet ze natuurlijk allemaal kunnen opvolgen. We zien trouwens allerlei soorten cliënten de revue passeren. Mensen die nog niet lang in België zijn, maar ook Belgen die door omstandigheden in de problemen zijn terecht gekomen. Bijvoorbeeld na een scheiding, een faillissement als zelfstandige, een dreiging tot huiszetting, … je komt allerlei zaken tegen. Heel af en toe heb je wel ’s iemand die ondersteuning nodig heeft op meerdere vlakken, zoals voor psychische problemen of middelengebruik, maar de meeste van onze cliënten zijn heel schappelijke mensen die alle kansen zullen grijpen en die wel goeie huurders zouden zijn. En daarvan proberen wij verhuurders te overtuigen. Eigenlijk draait het vooral om kansen krijgen.

Voor elk aanbod zijn er vaak enorm veel kandidaten. Het is heel moeilijk, maar wel uitdagend.

Waar haal je energie uit?

Als ik een verschil kan maken voor iemand. Ik heb toch al een 8-tal mensen effectief aan een woning geholpen. Maar voor mij persoonlijk is het breder dan enkel een woning zoeken, soms geef ik financiële tips of help ik zelfs met vervoer, maar dit is voor iedere vrijwilliger anders.

Een dak boven het hoofd is een eerste voorwaarde om uit een moeilijke situatie te geraken. Maar ik heb de afgelopen 2 jaar wel gemerkt dat de zoektocht naar een huurwoning steeds moeilijker wordt. Langs ene kant is het soms wat frustrerend, maar langs de andere kant doe ik het werk ook heel graag.

Mensen op weg helpen, tips geven en ook gewoon mensen motiveren… daar doe ik het voor. Daarnaast haal ik ook energie uit het sociale contact, zowel met de cliënten als de andere vrijwilligers. Er zijn zelfs al vriendschappen gegroeid uit m’n vrijwilligerswerk bij de Woonclub.

Vrijwilligerswerk verandert eigenlijk ook je eigen leven. De verhalen van mensen inspireren mij en geven me een bredere kijk.

Zin om ook vrijwilliger te worden?

Heb jij net als Guido een flinke portie creativiteit, geduld en empathie? Misschien is vrijwilligerswerk bij de Woonclub dan helemaal jouw ding! Voor meer informatie kan je terecht op de website van De Lage Drempel of via woonclub@delagedrempel.be

Meer zin om mensen op financieel vlak te versterken? Of wil je mensen een luisterend oor bieden? Check dan zeker de vrijwilligersvacatures van CAW Boom Mechelen Lier.