Bij het CAW kan je maatschappelijk relevant en inhoudelijk interessant werk verrichten

CAW Oost-Vlaanderen interviewt al een hele poos medewerkers over het onderwerp ‘Baanbrekende Werkgever 2023’. We behaalden deze titel na het doorlopen van een intens HR-project. Collega Charlotte heeft ook deelgenomen aan een interview. Ze werkt momenteel als netwerker-praktijkonderzoeker voor het OTiS-project (Ondersteuning bij de Terugkeer in de Samenleving) binnen het Europese WSE DRAG-project (Duurzame Re-integratie en Activering van (ex)-Gedetineerden). Voorafgaand aan die functie was ze projectmedewerker LGBTI+ voor jongeren en jongvolwassenen.

Wat houdt je job in?

Het DRAG-project focust op de re-integratie van beklaagden en kortgestraften in de gevangenissen van Gent en Antwerpen. Als onderzoeker verricht ik literatuuronderzoek, organiseer ik focusgroepen met partners en ga ik met de doelgroep in gesprek. Als netwerker krijg ik de kans de ontwikkelde OTiS-praktijk van nabij op te volgen. Daarbij krijgt een (ex-)gedetineerde ondersteuning op de brug van binnen naar buiten detentie en dit door een buddy, een professional of een tandem van beiden.

Waarom werk je graag voor CAW Oost-Vlaanderen?

Het CAW betekent voor mij een aangename werkplek, waar collega’s meer dan louter collega’s zijn. Hierdoor heb ik het gevoel dat ik bij CAW volledig mezelf kan zijn. Ik werk niet alleen als professional, maar ik ben ook twintiger, mama, vriendin … Bij het CAW heb ik het gevoel dat al deze verschillende aspecten van mijn identiteit welkom zijn én gerespecteerd worden. Hierdoor groei ik op zowel professioneel als persoonlijk vlak.

Wat heb je geleerd bij ons CAW?

Bij het CAW heb ik geleerd hoeveel verschillende aspecten welzijn heeft. Een risico aan werken in een welzijnsorganisatie is dat je zodanig gaat focussen op het welzijn van anderen, dat je jezelf af en toe vergeet. Het CAW waakt hier samen met jou over. Je krijgt zo niet alleen zicht op je eigen valkuilen, maar meteen ook op je eigen groeikansen.

Wat zijn je belangrijkste verwezenlijkingen?

Het onderzoekwerk dat ik binnen het project LGBTI+ verrichte en de omzetting daarvan in de praktijk. Aan de hand van de informatie die ik van de CAW-collega’s kreeg, kon ik een strategie uitwerken om sectorbreed op dit thema in te zetten. Het leuke aan mijn job is dat ik na de onderzoeksfase meteen enkele initiatieven in de praktijk kan doorvoeren.

Hoe heb jij je eerste maanden bij CAW Oost-Vlaanderen ervaren?

Mijn eerste maanden bij het CAW waren bijzonder, omdat ik tijdens een coronagolf ben opgestart. Mijn eerste werkdag vond dus thuis aan mijn laptop plaats. Desondanks hebben mijn collega’s hun uiterste best gedaan om me welkom te heten en me vanop afstand wegwijs te maken binnen het CAW. Intussen voel ik me er dan ook volledig thuis.

Met welke projecten ben je momenteel bezig?

OTiS betreft een werking op maat voor de doelgroep van beklaagden en kortgestraften (minder dan 3 jaar). Met het oog op duurzame re-integratie wordt ondersteuning geboden aan deze doelgroep, en dit aan de hand van trajecten bij een buddy en/of bij een hulpverlener. Ik ga na op welke drempels men in het werkveld botst en probeer daar oplossingen voor te vinden. Als onderzoeker tracht ik de goed werkende principes, maar ook de valkuilen, van deze OTiS-werking in beeld te krijgen. Zo kunnen we steeds bijsturen waar nodig en – hopelijk – van een experiment overgaan naar een duurzame werking.

Waarom zouden andere personen een job bij CAW Oost-Vlaanderen moeten overwegen?

Omdat een job bij CAW alle hokjes op een job-wenslijst afvinkt. Bij het CAW kan je maatschappelijk relevant en inhoudelijk interessant werk verrichten. Je komt er terecht in een toffe werksfeer, met sociale collega’s en krijgt er goesting om je job te doen. Verder krijg je er kansen tot professionele groei en leer je ook jezelf steeds beter kennen en ontwikkelen. En voor wie nog steeds niet is overtuigd, zijn er ook voldoende feestjes en activiteiten!

Werken bij CAW Oost-Vlaanderen

We zijn altijd op zoek naar nieuwe medewerkers! Heb je goesting in een nieuwe uitdaging? Of ken je iemand die er wel eentje kan gebruiken? Je vindt alle openstaande vacatures op onze website.