CAW Oost-Brabant

Een fietskar als mobiel atelier

Een fietskar die dienst doet als mobiel atelier, waar dak- en thuisloze mensen, studenten en toevallige voorbijgangers elkaar ontmoeten.

De afgelopen weken was deze speciale kar terug te vinden in het stadspark in Leuven. Iedereen die wilde kon er mee kaarsen beschilderen onder leiding van kunstenaar Piet Vandenhende.

De kar kwam tot stand nadat Lotte en Olivier, twee studenten Sociaal Werk aan de UCLL, zich vorig jaar engageerden als vrijwilliger in de Winteropvang. Hun enthousiasme was zo groot, dat ze graag een sociaal-artistiek vervolg zagen aan hun engagement.

Dat kwam er dus in de vorm van een speciaal gebouwde fietskar. Piet Vandenhende, kunstenaar en ex-dakloze, engageerde zich om de kar te ontwikkelen en het open atelier te begeleiden.

Tijdens de workshops werkten dak- en thuisloze mensen samen met studenten van de UCLL, maar ook toevallige passanten konden aanschuiven. Door de kar op een openbare plek te zetten, is de drempel om deel te nemen laag. Al blijkt het toch niet altijd evident om aan te schuiven bij iets wat je niet meteen kent.

“Ik schilder enkel grote panelen, kaarsen schilderen doe ik niet.”
Toch zette de man zich neer en ging kaarsen beschilderen..

In de kar is alle materiaal voorhanden. De mensen kunnen creatief samen bezig zijn, naar elkaar kijken en luisteren.

De resultaten van dit project kan je bewonderen én kopen op de kerstmarkt van Bibliotheek Leuven op 8 december, die volledig gewijd is aan de deelnemers van People made, echt waar.

De opbrengst wordt verdeeld onder de mensen die aan de kar gewerkt hebben.