Samen onszelf zijn

“Samen onszelf zijn”. Deze slogan prijkt sinds kort bovenaan op de gelijknamige website die speciaal ontwikkeld is voor jongeren van gescheiden ouders. De website is een initiatief van zes studenten van de Thomas More Hogeschool in Geel waarmee ze jongeren willen helpen die kampen met een loyaliteitsconflict ten gevolge van een echtscheiding. Uit eigen ervaring merkten de studenten dat er nood is aan een plek waar je als jongere ondersteuning vindt wanneer je ouders een scheiding doormaken. Nu glippen deze jongeren vaak door de mazen van het net, omdat het voor hen niet altijd duidelijk is waar ze kunnen aankloppen met hun verhaal. Daarom ontwikkelden ze, in samenwerking met CAW Boom Mechelen Lier, een platform voor deze jongeren om hen te leren omgaan met de scheiding van hun ouders.

Vlaanderen koploper

Eén op de vijf Vlaamse kinderen heeft gescheiden ouders. Een ingrijpende gebeurtenis waarvan we de impact op het leven van de jongere niet mogen onderschatten. Nochtans vergeten ouders soms te luisteren naar de stem van hun kind in dit verhaal, waardoor alsmaar meer jongeren verstrikt raken in een loyaliteitsconflict. Een probleem dat ook de hulpverleners van CAW Boom Mechelen Lier de laatste jaren steeds vaker opmerken in hun werking met gezinnen. “De jongeren willen loyaal blijven aan beiden ouders, maar hebben het gevoel dat ze moeten kiezen. Ontwik­keling van een laag zelfbeeld, relatieproblemen, slechte schoolresultaten en depressieve gevoelens zijn slechts enkele risi­co’s waarmee ze mogelijk worstelen,” vertelt Hilke De Groote van het CAW.

Projectoproep

Eind vorig jaar lanceerde CAW Boom Mechelen Lier daarom een projectoproep rond het loyaliteitsconflict naar de studenten van Thomas More. Zes studenten Sociaal Werk tekenden in op het project en engageerden zich om een aanbod uit te werken voor deze jongeren. Een website gemaakt door jongeren, voor jongeren, dat was het idee waar ze mee speelden. Want wie begrijpt hen beter dan lotgenoten van dezelfde leeftijd.

Veelzijdig platform

Een half jaar later is het platform een feit. Studente Nette Vanuytven licht toe:

“Uit eigen ervaring merken we dat er nood is aan een plek waar ieder zijn verhaal kwijt kan, ondersteuning kan vinden en het gevoel kan ervaren dat je niet alleen bent. Met deze website willen we dat jongeren erkenning kunnen vinden.”

De website bevat zowel een informatief luik voor jongeren, als een interactief platform. Ze vinden er informatie terug, een overzicht van partners waar de jongeren kunnen aankloppen voor professionele hulp, maar ze hebben er ook mogelijkheid om te chatten, hun verhaal te delen via de blog en vragen te stellen via het forum. Dat kan ook anoniem als de jongere daar behoefte aan heeft. Wens je meer informatie? Neem dan snel een kijkje op https://samenonszelfzijn.be/