Els is vrijwilliger in De Kapstok

Van 29 februari tot 8 maart is het de Week van de Vrijwilliger. De hele week lang eren wij onze vrijwilligers en plaatsen we hun engagement in de schijnwerpers.
Vandaag: Els

De Kapstok is een tweedehandswinkel in Leuven, maar niet zomaar één. Gekregen kleding, linnengoed en accessoires krijgen er een nieuw leven en worden verkocht aan democratische prijzen. In 2020 bestaat de winkel maar liefst 35 jaar. De winkel draait 100% op vrijwilligers. 33 vrijwilligers spenderen 1 of meer dagen in hun vrije tijd aan het sorteren van honderden dozen en zakken kleren om de kledij die in goede staat is te verkopen.

Els is een ‘sixty-something’ spring-in-‘t-veld die sinds 2 jaar winkelvrijwilliger is in De Kapstok. Els heeft 37 jaar in de sociale sector gewerkt. “Nu geniet ik van mijn pensioen, maar ik wou graag nog onder de mensen komen en iets nuttig doen. En via via kwam ik hier terecht.”

Elke dinsdag fietst Els van Wilsele tot Leuven om een dag lang zakken kledij aan te nemen die worden binnengebracht door bezoekers. Ze plooit gepaste of bekeken kledij weer op,  helpt de winkel netjes te houden en helpt de mensen die de winkel bezoeken verder. Tenslotte zorgt ze dat de verkoop goed wordt afgerond en dat haar kassa op het einde van de dag klopt. “Een hele verantwoordelijkheid,” zegt ze zelf. “maar ik doe het ontzettend graag. Het leukste vind ik dat ik iets kan terugdoen voor de maatschappij. Ik vind dat ik zelf alles al heb. Iedereen wil misschien wel nog meer maar genoeg heb ik zeker. Dus dan is het fijn om op dinsdag mensen gelukkig te zien wanneer ze hier in de winkel een mooi stuk op de kop hebben getikt of iets gevonden hebben dat net in hun budget past. ”

“Het leukste vind ik dat ik iets kan terugdoen voor de maatschappij.”

Wat we in de winkel verkopen, schenken mensen gratis.  De opbrengst gaat naar de werking van CAW Oost-Brabant. Dat is voor Els een extra motivatie: “Het is eerst kledij krijgen van de mensen, wij die deze verkopen en mensen blij maken om daarna nog andere mensen te helpen. Het maakt de cirkel rond.

“De dag dat ik hier kom werken is mijn beste dag van de week. Ik fiets dan altijd gelukkig naar huis, zeker als de verkoop goed geweest is. Ik kan dan niet wachten om er thuis over te vertellen.”

“De dag dat ik hier kom werken is mijn beste dag van de week.”

Els heeft dan ook heel wat anekdotes die ze mee naar huis kan nemen. “Bijvoorbeeld wanneer het examentijd is voor studenten. Dan zien we hier een heleboel jongemannen in groep maatpakken komen passen. Soms zijn ze maten te groot of zijn de broekspijpen tien centimeter te klein, maar dat deert hen niet. Dat geeft soms hilarische taferelen.”

Het doelpubliek van de tweedehandswinkel is erg divers: “Er zijn altijd mensen die hier komen om de deal van hun leven te slaan, bewust op zoek naar specifieke merken verborgen tussen al het moois dat we hier hebben liggen. Maar veel vaker zie ik mensen die het financieel moeilijk hebben, die ik dan zie nadenken of ze zich de kledij die ze in hun handen hebben wel kunnen veroorloven. Dat raakt me wel, dan zou ik het hen zo willen mee geven maar dat gaat natuurlijk niet.” Ondanks de kleine prijzen in de winkel leerde Els dus al snel dat er mensen zijn die continu moeten tellen. “Dat is wel confronterend. Zelf hou ik me niet in bij het winkelen. Zie ik een kledingstuk dat ik mooi vind, dan koop ik het. Ik zou bijvoorbeeld niet snel schoenen tweedehands kopen. Hier zie ik mensen die oprecht blij zijn wanneer ze een paar in hun maat vinden. Je weet dat wel dat er mensen zijn die in armoede leven. Je leest en hoort erover. Maar hier ervaar ik dat dagelijks.”

“Ik ervaar dagelijks dat er nog steeds veel mensen zijn die continu moeten tellen.”

Mensen die dakloos zijn kunnen via een hulpverlener van het CAW een kaartje krijgen waarmee ze gratis een jas, sjaal, muts,… kunnen krijgen in De Kapstok. “Een mooi initiatief, en ik probeer die mensen goed te helpen in hun zoektocht naar warme kledij om de winter te doorstaan.”

Of Els dit vrijwilligerswerk zou aanraden aan anderen? “Absoluut. Het is een leuke manier om een dag of een halve dag in te vullen. Je maakt er echt vrienden, je bent zinvol bezig. Je bent zelf gelukkiger en maakt anderen gelukkig. Wat moet je nog meer hebben?”

Els ontvangt de kledij die mensen binnenbrengen in de winkel.
In het sorteercentrum boven de winkel werken vier vrijwilligers: zij gaan door kilo’s binnengebrachte kledingstukken en zorgen dat de kledij die nog in goede staat is een tweede leven krijgt.
Els helpt de winkel netjes te houden.