Geldweek zet praten over geld in de verf

Vandaag start de vierde editie van de Geldweek (25-31 maart). Het doel van deze themaweek is geldzaken zo breed mogelijk bespreekbaar maken en het belang van financiële educatie in de verf zetten. De CAW’s dragen de boodschap mee uit.

Praten over geld

BudgetInZicht – een samenwerking tussen CAW’s en OCMW’s – Wikifin en SAM, steunpunt Mens en Samenleving zetten allerlei tools in de kijker om geldzaken bespreekbaar te maken.

Een nieuwe app om je budget te beheren wordt in de kijker gezet. ‘Wakosta?! De budgetwijzer’ is een gebruiksvriendelijke app die helpt een goed overzicht te houden op het maandelijks budget. De app is ontwikkeld door BudgetInZicht samen met SAM en Streekfonds West-Vlaanderen.

SAM lanceert ook de Budgetplanner voor mensen met (het vermoeden van) een mentale beperking. De tool wordt gebruikt bij de begeleiding van mensen die mentaal beperkt zijn. Ze helpt om vaardigheden aan te leren en inzicht te geven in het budgetteren. Meer informatie is te vinden op Kennisplein.

In de Geldweek staat ook preventie van geldproblemen centraal. Drie educatieve video’s over overmatige schuldenlast leggen het brede publiek uit hoe je kan budgetteren, wat schuldbemiddeling is en hoe een procedure ‘collectieve schuldenregeling’ verloopt. Dit is een initiatief van BudgetInZicht, SAM en Wikifin.

Activiteiten in het onderwijs

De hele week vinden ook activiteiten voor financiële educatie plaats in het onderwijs. Zo gaan meer dan 40.000 leerlingen uit het lager onderwijs aan de slag met educatieve spellen van Wikifin om te leren een budget te beheren.
Met de Wikifin-budgetspellen Budg€tPRET en Just’in Budget doen deze week meer dan tweeduizend lagereschoolklassen al spelend aan financiële educatie. Bedoeling is kinderen een zetje te geven naar financiële weerbaarheid in hun latere leven. Voor de eerste graad van het secundair onderwijs is er op woensdag 27 maart een geldquiz over financiële onderwerpen uit het dagelijkse leven. De Wikifin School Challenge maakt leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs op een speelse manier vertrouwd met de basisprincipes van budgetbeheer.