Jasper is vrijwillig begeleider bij CAW Oost-Brabant

Het is de #weekvandevrijwilliger. De hele week lang eren wij onze vrijwilligers en plaatsen we hun engagement in de schijnwerpers.

Vandaag: Jasper.

Jasper is klinisch psycholoog en muzikant. Sinds vorig jaar is hij vrijwilliger bij CAW in Tienen: “Ik herinner me dat ik toen ik jonger was en vriendin van me in dip zat. Ze wou zelf geen hulp zoeken en ik wist er geen raad mee dus ben ik gaan aankloppen bij het Jongerenadviescentrum. Later, wanneer ik zelf als psycholoog begon, ben ik een kijkje gaan nemen op hun website en zag ik dat ze bij het JAC vrijwilligers zochten. Ik ben op die vacature gesprongen. En van het een kwam het ander.”

Jasper begeleidt kwetsbare jongeren en volwassenen die het moeilijk hebben in hun leven: “Ik krijg vooral cliënten die vastzitten en hun leven terug in handen willen nemen. Ik ben voor hen een luisterend oor en geef hen handvaten mee waar ze mee aan de slag kunnen.”

Onlangs is Jasper ook begonnen als zelfstandig psycholoog met de focus op stresscoaching. En dat heeft hij voor een deel te danken aan het CAW, zo vertelt hij: “Dankzij het CAW heb ik enorm veel ervaring kunnen opdoen. Het was een tijdje geleden dat ik met mijn opleiding echt aan de slag ben gegaan. Ik wist niet zo goed of ik het nog kon of er mee wou verder gaan. Het vrijwilligerswerk ging zo goed dat ik het nodige zelfvertrouwen heb gekregen om van mijn passie ook mijn beroep te maken. Ik ben het CAW daar enorm dankbaar voor.”

Uit zijn vrijwilligerswerk haalt Jasper heel wat persoonlijke voldoening: “Ik vind het fantastisch iets te kunnen bieden aan de mensen die ik begeleid. Het is een kwetsbare doelgroep en het voelt enorm goed om hen te kunnen helpen”

“Het voelt enorm goed om te helpen.”

In zijn eigen praktijk ziet Jasper steeds meer mensen met burn-outs en werkgerelateerde depressie: “Het is het probleem van deze tijd. Vaak worden die sessies terugbetaald door hun werkgever of de mutualiteit. Maar toch zijn er veel mensen die dit niet kunnen betalen of die uitgesloten worden van terugbetalingssytemen, meestal mensen die het meest hulp nodig hebben. Daarom voelt het voor mij goed om via mijn vrijwilligerswerk ook die kwetsbare groep op een laagdrempelige manier te kunnen bereiken. Want iedereen heeft recht op hulp wanneer hij of zij het nodig heeft.”  De filosofie van het CAW past dan ook binnen Jasper zijn aanpak en coaching: “Ik zie veel mensen die eenzaam zijn. Dan zoeken we samen naar manieren om toch terug aansluiting te vinden. Die filosofie van ‘verbinding zoeken en maken met de ander’, vind ik enorm belangrijk.”

“De filosofie van ‘verbinding zoeken en maken met de ander’, vind ik enorm belangrijk.”

De psychosociale begeleiding van Jasper vindt zowel op kantoor als bij de mensen thuis plaats. Zo wordt de drempel nog meer verlaagd. Hij werkt nauw samen met de professionele hulpverleners van het CAW. Dat vindt hij zelf heel leerrijk: “De mensen van het CAW hebben me enorm goed opgevangen. Ik kan er ook altijd terecht voor advies, want de situaties zijn vaak echt complex. Soms word ik geconfronteerd met mensen met enorm zware psychische problemen. Dan is de steun van een team heel belangrijk.

Ook al ben ik ‘maar’ vrijwilliger, ik heb het gevoel dat ik deel uitmaak van het team. Het geeft heel veel voldoening om de mensen die hier dag in en dag uit werken te kunnen helpen en mijn eigen steentje bij te dragen.”

Zou Jasper anderen aanraden om ook bij het CAW vrijwilligerswerk te doen?  “Uiteraard. Dat doe ik ook vaak, bij mijn eigen cliënten bijvoorbeeld. Het is een goede manier om verbinding te vinden met anderen. Mijn familie is al jaren goed bevriend met een familie Syrische vluchtelingen. Het contact met die familie en het luisteren naar hun verhalen hebben mij ertoe aangezet om iets nuttig te gaan doen met mijn diploma psychologie. Ik heb zelf gemerkt wat het betekent om anderen te helpen. En die boodschap geef ik ook door aan mensen in mijn omgeving: ‘Doe eens iets voor een ander, zonder dat je daar persé iets voor terug krijgt,’ zeg ik dan. ‘En ontdek wat voor warm gevoel je daar van krijgt.”

Om deze video te kunnen bekijken, moet je cookies aanvaarden.