Jongeren en verkiezingen
Over vijf weken trekken we terug naar de stembus. Deze keer voor Europese, federale en regionale verkiezingen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober bleek dat heel wat mensen niet gaan stemmen of een blanco stem uitbrengen. Vooral jongeren. Dus vroegen we aan de jongeren in het OverKop-huis in Tienen hoe dat komt.
“Ik ben getuige van Jehova. Wij stemmen wel, maar altijd blanco of ongeldig. We stemmen niet op een partij omdat we geloven dat er nog een betere wereld volgt onder leiding van Jezus Christus.”
“Ik stemde bewust blanco omdat ik ondertussen verhuisd was, maar nog wel in mijn vorige dorp moest gaan stemmen. Het heeft geen zin om te gaan stemmen op een beleid waar je niet meer woont.”
“Ik stemde blanco omdat ik echt geen idee had op wie ik moest stemmen. Het is zo onduidelijk waar welke partij voor staat. Eigenlijk hebben we te weinig informatie.”
“Ik had het gevoel dat ik er niet genoeg over wist. En dan stem je op een bekend gezicht, of volg je de stem van je ouders.”
“Ik deed een stemtest en dat heeft me wel geholpen om een keuze te maken.”
“Ik wist eigenlijk helemaal niet dat het een fabeltje is dat je blanco stem naar de meerderheid gaat. En dat de kans klein is dat je een boete krijgt als je niet gaat stemmen. Het is jammer dat we daar niet de juiste informatie over krijgen.”
“Je weet eigenlijk toch niet wat er met je stem gebeurt. Je weet op voorhand niet welke partijen met elkaar in zee gaan. Misschien stem je wel op een partij voor een bepaald thema, maar kunnen ze het niet waar maken nadien omdat hun regeringspartners er anders naar kijken. “
“Ik stel voor dat we gaan stemmen op coalitieregeringen. Dan kunnen ze als coalitie bepaalde thema’s naar voor schuiven die voor hen belangrijk zijn en kunnen ze nadien ook hun woord houden.”
“Het systeem zoals het nu is, is toch niet geloofwaardig. De politici zeggen en beloven wel dingen, maar maken ze dat uiteindelijk ook waar?”
“Die verkiezingsflyers spreken mij helemaal niet aan. Ze zouden zich beter ook echt op jongeren richten en duidelijke infomomenten voorzien. Of werken met leuke filmpjes van de verschillende partijen en de juiste info geven via sociale media. De school zou toch ook een grotere rol hierin kunnen spelen? Het gaat tenslotte over de toekomst van ons land.”