Lieve is vrijwilliger bij CAW Oost-Brabant

Van 29 februari tot 8 maart is het de Week van de Vrijwilliger. De hele week lang eren wij onze vrijwilligers en plaatsen we hun engagement in de schijnwerpers.
Vandaag: Lieve

 Lieve is al zestien jaar vrijwilliger bij het CAW.

“Na mijn job als psychiatrisch verpleegkundige zocht ik naar iets in de sociale sector. Ik wou iets kunnen betekenen voor de maatschappij. En dit sprak mij wel aan. Ik heb het altijd graag gedaan, van de eerste dag. En doe het nog steeds graag.”

Lieve is begonnen in de bibliotheek in het oude gebouw van CAW in Leuven. Sinds enkele jaren zit ze op donderdagen ook aan de receptie en behandelt ze telefoons, verwelkomt ze cliënten en helpt ze met de algemene administratie. Het werk is heel gevarieerd. “Mijn dag ziet er nooit hetzelfde uit maar vooral ‘er zijn’ voor de cliënten vind ik enorm fijn. We hebben ook een leuk team. Ik mag bijvoorbeeld ook de vergaderingen mee volgen. Dat betekent veel voor mij want zo leer ik de organisatie goed kennen. Ik ben enorm blij dat in deze organisatie en dit team mag meedraaien.”

“Ik wou iets kunnen betekenen voor de maatschappij.”

Aan de receptie is Lieve het eerste aanspreekpunt voor mensen die het CAW bezoeken: “Ik ben de eerste contactpersoon, maar ik ben geen eerstelijnshulpverlener zoals ik dit vroeger was. Dat maakt dat ik het werk vooral positief bekijk. Ik help cliënten verder maar ik ondervind niet de zware fysieke lasten van de job die ik als hulpverlener in het ziekenhuis wel heb gekend. Maar het kan emotioneel wel wegen. Soms hoor ik de verhalen van mensen, aan de telefoon of aan de receptie. En dan stel ik mij grote vragen bij onze maatschappij. Ik ben blij dat ik iets kan betekenen voor deze mensen. Dat ik er voor hen ben en kan luisteren naar hun verhaal. Dat geeft mij een goed gevoel.”

Zou Lieve anderen aanraden om dit vrijwilligerswerk te doen? “Zeker. Ik heb er nog steeds geen spijt van. Het is een organisatie waar ik 100% achter sta. Dat heeft voor mij enorm meegespeeld. Er is veel nood aan vrijwilligers. Ik voel mij hier goed en ik zal dit blijven doen. Ik heb veel geluk gehad dat mijn wiegje stond waar het stond. Dat ervaar ik elke dag. Er zijn mensen die niet zoveel geluk hebben in het leven. Via dit vrijwilligerswerk krijg je het gevoel om iets te kunnen betekenen voor mensen die in de problemen zitten.”

“Via dit vrijwilligerswerk krijg je het gevoel om iets te kunnen betekenen voor mensen die in de problemen zitten.”

Lieve is als receptiemedewerker het eerste aanspreekpunt en gezicht van CAW Oost-Brabant in Leuven