App Heyday helpt jongeren op eigen benen staan

Waar moet ik op letten als ik een woning ga bezoeken? Hoe spaar ik wat geld? Wat is gezond eten? De app Heyday leert jongeren zelfstandig wonen. “De app is een goede gids om de overgang vlotter te laten verlopen.”

Het JAC noteerde in 2019 meer dan 5.000 vragen van jongeren over wonen. Opvallend veel, en daarom besloot JAC Antwerpen actie te ondernemen. Samen met Spaced, een app-ontwikkelaar gespecialiseerd in maatschappelijke thema’s, bouwden ze een app. Die leert jongeren op eigen benen staan en toont bij wie ze kunnen aankloppen bij problemen.

“De app is in de eerste plaats gemaakt voor jongeren die niet kunnen terugvallen op een netwerk: jongeren die een instelling verlaten zonder verdere begeleiding, bijvoorbeeld. Of die uit het buitenland komen zonder ouders of familie. Maar natuurlijk kunnen alle jongeren die alleen gaan wonen Heyday raadplegen”, zegt jeugdhulpverlener Roel Mannaert van JAC Antwerpen.

“Want op eigen benen staan is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Er komen heel veel keuzes en praktische beslommeringen bij kijken”, zegt Peter Jan Bogaert van het Agentschap Opgroeien. “En er is ook het emotionele aspect van eenzaamheid.”

Je kan de app gratis downloaden. Scan onderstaande QR-codes en je bent vertrokken.