Ondersteuning voor slachtoffers tijdens het proces aanslagen

Tele-onthaal en Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) hebben na de aanslagen van 22 maart 2016 hulp geboden aan slachtoffers, nabestaanden en andere burgers. Ook tijdens het proces blijven beide organisaties paraat staan.

“De aanslagen op 22 maart 2016 kostten aan 32 mensen het leven, er raakten ook honderden mensen gewond. Het proces dat van start ging op 5 december maakt opnieuw heel wat gevoelens los bij de gewonden, nabestaanden en naasten van slachtoffers en getuigen, maar ook bij burgers. Daarom blijven we vanuit Vlaanderen ondersteuning aanbieden. Mensen kunnen voor een luisterend oor en hulp terecht bij CAW en Tele-onthaal”, zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits

De justitieassistenten van de dienst slachtofferonthaal zijn elke dag op het proces aanwezig om de betrokken slachtoffers te ondersteunen, informatie te geven en bij te staan. Ook slachtofferhulp van CAW en Tele-Onthaal bieden of hulp voor wie rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken was bij de aanslagen.

Ondersteuning voor slachtoffers door CAW

De slachtoffers die rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen (gewonden, nabestaanden van overleden slachtoffers, naasten van slachtoffers, getuigen) konden al terecht bij de CAW voor slachtofferhulp. Ook nu, tijdens het proces, kunnen zij hier een beroep op doen.

“Een misdrijf is erg ingrijpend. Ook dit proces is zo een ingrijpende gebeurtenis. Mensen worden herinnerd aan wat er is gebeurd, ze worden opnieuw geconfronteerd met gruwelijke feiten. Het proces zelf en de duur ervan kunnen overweldigend zijn. En dat geldt zowel voor mensen die rechtstreeks getroffen zijn als hun omgeving zoals familie en vrienden. Slachtofferhulp van het CAW biedt hulp op het moment dat je dat zelf wilt, op een manier die bij je past. Je kan bij het CAW terecht voor emotionele steun, juridische hulp en ondersteuning bij het vergoed krijgen van je schade. Onze ondersteuning is altijd gratis. Samen zorgen we ervoor dat je de draad van het leven weer kunt opnemen”, vertelt Bart Claes, algemeen directeur van CAW.

Luisterend oor via Tele-onthaal

Burgers die niet rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen, maar nood hebben aan een luisterend oor, kunnen Tele-Onthaal contacteren. De start van het proces en de berichtgeving hierover kunnen angstige of ongeruste gevoelens losmaken bij mensen.

“Mensen hebben soms nood aan een gesprek over ingrijpende maatschappelijke gebeurtenissen. Ook al is er meestal geen persoonlijke betrokkenheid, zo’n gebeurtenissen kunnen toch aan de ribben blijven kleven. De terreuraanslagen wekten in 2016 veel los bij de hele bevolking en heel wat mensen vonden toen bij Tele-Onthaal een uitlaatklep voor hun onrust en angstgevoelens. Tele-Onthaal biedt daarom ook nu, tijdens het hele proces, dag en nacht een luisterend oor via telefoon of chat”, zegt Jennifer Pots, coördinator van Tele-Onthaal.

Beide organisaties, die erkend en gesubsidieerd worden door de Vlaamse overheid, stonden na de aanslagen klaar om al wie rechtstreeks of onrechtstreeks geraakt werd door de aanslagen, te ondersteunen en te begeleiden. Dit aanbod blijft beschikbaar tijdens de hele duur van het proces maar ook erna. Dat geldt ook voor slachtoffers van andere terreuraanslagen.

Op de website rond slachtofferzorg is ook informatie rond het proces terug te vinden. Tijdens het verloop van het proces zal de webpagina aangevuld worden met informatie over de ondersteuning die slachtoffers tijdens het proces kunnen krijgen en praktische informatie over het proces. Achtergrond: Tele-Onthaal kan je gratis en anoniem bereiken op het nummer 106 (24/7) of chat via www.tele-onthaal.be. CAW is te bereiken op het gratis nummer 0800 13 500. Je kan via de website www.caw.be ook mailen en chatten met een hulpverlener.