Rouwen hoef je niet alleen te doen

November is een maand waarin verlies en rouwen centraal staan. Maar rouwen hoef je niet alleen te doen. Als rouwen niet alleen lukt, biedt het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) ondersteuning. Het CAW weet dat rouwen een uniek en persoonlijk proces is.

Er bestaat geen juiste of foute manier van rouwen en er is meer dan één “rouwpad”. Vanessa, CAW hulpverlener slachtofferhulp, geeft alvast een tip: “Geef jezelf de tijd en ruimte om stil te staan bij de emoties die je ervaart en luister naar je lichaam. Zoek rust en ontspanning op en vraag hulp aan anderen, zowel praktisch als emotioneel. Dat kan iemand uit je naaste omgeving zijn, maar ook iemand professioneel kan je hierin bijstaan.”

Meer info over hoe omgaan met verlies, vind je hier.

Iedereen kan het CAW bereiken op het gratis nummer 0800 13 500. Men kan langskomen in Asse, Halle, Gooik, Tervuren, Vilvoorde en binnenkort ook in Londerzeel.

Naast het CAW zijn er nog initiatieven rond rouw en verlies, zoals PlantTroost van Ferm. Ferm wil met haar campagne PlantTroost een bron van troost zijn voor ieder die dit nodig heeft. Voor ieder die worstelt met verlies, verdriet of afscheid. Een belangrijk deel van deze campagne zijn de Troostplekken. Dat zijn groene plekken waar men in de open lucht terecht kan om troost te vinden. Alleen, of samen met buurtbewoners. Ook Ferm weet hoe belangrijk ondersteuning is, daarom verwijzen ze door naar het CAW voor begeleiding op maat.

Meer info over troostplekken vind je op de website van Ferm: https://www.samenferm.be/netwerk/planttroost/troostplekken