Statement: “In uw kot blijven, maar dan binnenkort zonder kot” - organisaties dringen aan op een verbod op uithuiszetting

De nieuwe lockdown maakt het zoeken naar een geschikte woning zo goed als onmogelijk. Huisbezichtigingen zijn verboden en het is onmogelijk om met mensen buiten het eigen gezin af te spreken. Met de winter voor de deur dreigen heel wat gezinnen op straat terecht te komen. Ondersteunende maatregelen voor kwetsbare huurders zijn dus noodzakelijk. Maar op dit moment blijven die uit en daar maken de ondertekenaars van dit statement zich grote zorgen over.

Elke dag dreigen 33 gezinnen in Vlaanderen hun huis te verliezen. Door een uithuiszetting staan gezinnen met heel hun hebben en houden plots op straat. In deze coronatijden staan vrienden of het sociaal netwerk niet te springen om hun thuisbubbel uit te breiden. Daarnaast is het nagenoeg onmogelijk om een geschikte huurwoning te vinden. De huurmarkt zit immers zo goed als op slot.

Net als tijdens de eerste lockdown is een tijdelijk verbod op uithuiszettingen dringend nodig. Minister Diependaele betwist dit, omdat de vrederechters zich volgens hem hebben geëngageerd om geen huurders meer uit hun huis te zetten die door de coronacrisis hun huishuur niet meer kunnen betalen. Maar dit geeft huurders niet de nodige garanties en gaat voor ons niet ver genoeg. We vinden het belangrijk dat er nu – tijdelijk – geen enkele uithuiszetting meer plaatsvindt. Wie om welke reden dan ook zijn woning dreigt te verliezen of moet verlaten kan momenteel nergens naartoe.

Net die mensen moeten dan kunnen rekenen op toegankelijke opvanginitiatieven voor dak- en thuislozen, maar die staan nu al zwaar onder druk. Ook daar valt de uitstroom stil, omdat mensen niet op zoek kunnen naar een woning. Bovendien is het moeilijk om de capaciteit te handhaven, want bewoners delen liefst, en ook best, geen kamer meer in deze coronatijden. Als de druk blijft toenemen doordat er nog mensen bijkomen die uit hun huis gezet worden, dan dreigt het opvangsysteem ook niet meer te kunnen volgen.

Een tijdelijk verbod op uithuiszettingen is dus hard nodig om deze coronawinter te overbruggen. Iedereen heeft recht op bescherming tijdens een wereldwijde pandemie. Iedereen heeft recht op een betaalbare, duurzame en veilige thuis.

 

Anita Cautaers, CAW Groep vzw

Joy Verstichele, Vlaams Huurdersplatform vzw en Vlaamse Huurdersbonden

Inne Van de Ven, SAM vzw, Steunpunt Mens en Samenleving

Magda De Meyer, Nederlandstalige Vrouwenraad

Koen Trappeniers, Welzijnszorg vzw

Charlotte Vandycke, Vluchtelingenwerk Vlaanderen vzw

Nils Luyten, Orbit vzw

Caroline Copers, Vlaams ABVV

Ann Vermorgen, Vlaams ACV

Peter Wouters, Beweging.net

Dirk Masquillier, Samenlevingsopbouw Vlaanderen vzw

Anne Van Lancker, Decenniumdoelen

Nicolas Van Praet, Netwerk tegen Armoede

Caritas