Studievoormiddag ouderenmis(be)handeling op 25 november

Twijfel je soms over de stappen die je moet zetten in een verhaal van ouderenmis(be)handeling? Of wil je graag meer weten over het fenomeen op zich? Neem dan deel aan de studievoormiddag op vrijdag 25 november.

De studievoormiddag is onder meer voor Gentse veldwerkers, hulpverleners, zorgverstrekkers. Verschillende sprekers delen hun kennis over ouderenmis(be)handeling en geven handvaten om hier verder mee aan de slag te gaan. Je kan gratis deelnemen, maar inschrijven is verplicht.

Deze studievoormiddag kwam tot stand in samenwerking met CAW Oost-Vlaanderen, VLOCO, Stad Gent en de Seniorenraad.

Op het programma

8.30 uur Onthaal met koffie
9 uur Welkomstwoord
9.05 uur Ouderenmis(be)handeling, ongekend en onbemind. Lily De Clercq (VLOCO)

Ouderenmis(be)handeling (OMB) is een vorm van intrafamiliaal geweld, die al te vaak vergeten wordt. Lily vertelt ons over wat OMB nu precies is, hoe vaak het voorkomt, welke vormen van geweld er bestaan, wat risicofactoren zijn …

10 uur Pauze
10.20 uur Kennen omzetten naar kunnen: tools voor hulp- en zorgverstrekkers. Marc Koninckx (VLOCO)

Hoe kan je als professional aan de slag met de signalen, hoe pak je het aan, waar kan of moet je op letten, hoe ga je in gesprek met de oudere en betrokkenen, hoe schat je risico’s in … ? Marc Koninckx heeft heel wat ervaring en probeert jullie antwoorden te geven op bovenstaande vragen.

11.30 uur Vragenronde
12 uur Wandeling naar het kunstwerk ‘Ingewikkeld’ die in het kader van dit thema werd ontwikkeld door Han Coussement.
12.30 uur Korte toelichting met lunch aan het kunstwerk in de Bibliotheekstraat
13.30 uur Einde

Schrijf je nu in voor de studievoormiddag op 25 november.

Locatie

Louisazaal, Buurtcentrum Lousberg, ingang via Tarbotstraat 61a of via Forelstraat 24 (9000, Gent).

Campagne rond familiaal geweld

De studiedag is gekoppeld aan de jaarlijkse campagne rond intrafamiliaal geweld. Ook dit jaar worden er folders en affiches verspreid gebaseerd op het kunstwerk ‘Ingewikkeld’. Met deze producten doen we de Gentse burger en bezoeker bij dit thema stilstaan.

‘Ingewikkeld’ is het laatste kunstwerk in de rij. In 2020 kwam er een werk aan de Baudelokaai rond ‘partnergeweld’. In 2021 kwam er een werk rond ‘kinderen en jongeren in conflicteuze gezinnen’ aan Freinetschool Het Trappenhuis.

Alle werken zijn nog steeds te bezichtigen en zijn voorzien van een infobordje met tekst en QR-code die leidt naar de webpagina voor meer info.