Tweedehands. Tweedekans.

Vorig jaar kocht meer dan een derde (34,8%) van de Belgen één of meerdere tweedehandsproducten. Vrouwen (37,9%) deden dit iets vaker dan mannen (31,6%). Meer dan drie kwart van hen (75,5%) hield hier een positief gevoel aan over, vooral omdat tweedehands winkelen budgetvriendelijk en goed voor het milieu is. Dat blijkt uit een online onderzoek bij 2.000 Belgen van 2dehands.be, De Kringwinkel, Troc.com en Cash Converters.

Dat goed gevoel stellen wij ook vast bij wie langs komt in onze tweedehandswinkel ‘De Kapstok’ in Leuven. Onze winkel draait immers helemaal op solidariteit.

Lage prijzen

Alles wat we in onze winkel aanbieden, werd ons geschonken. Gratis. We verkopen aan heel lage prijzen. Omdat we ons vooral richten naar een maatschappelijk kwetsbare doelgroep. Wie het financieel erg moeilijk heeft kan er ook gratis een basispakket krijgen. Mits doorverwijzing van een hulpverlener van het CAW wel, want zo weten we ook dat dit gratis aanbod terecht komt bij wie het echt nodig heeft.

Dat onze klanten er kunnen ‘kopen’ wat ze leuk vinden aan lage prijzen is een welbewuste keuze van ons winkelbeleid. Want ook wie maar klein winkelbudget heeft, vindt het fijn om eens te kunnen ‘shoppen’: zelf mooie dingen te kunnen kiezen en die zelf te kunnen kopen. Die zelfbeschikking geeft mensen een gevoel van eigenwaarde, en dat is onbetaalbaar.

Solidariteit

Wie meer kan besteden kan er natuurlijk ook terecht, er zijn echte vintagestukken te vinden die dan wat hoger geprijsd zijn. En ook dit maakt deel uit van het solidariteitsprincipe waar de winkel op gebaseerd is. De opbrengst van de verkoop gaat immers volledig naar de werking van het CAW. Wie het breder heeft, steunt zo wie het moeilijk heeft.

Vrijwilligers

De winkel draait bovendien helemaal op vrijwilligers. En dat is uniek. En eigenlijk best indrukwekkend. Er zijn de mensen die in de winkel staan, maar evengoed zij die de kleren ontvangen en triëren, zij die ze ophalen en ter plekke brengen, zij die de etalage maken, zij die de winkel aankleden, zij die er poetsen, zij die zorgen voor de publiciteit…

Kortom, een winkel ‘runnen’ is niet niks…en zo’n speciale winkel als de Kapstok is nog dubbel zo bijzonder…want daar is tweedehands synoniem voor tweedekans.

Wil je zelf de sfeer eens opsnuiven? Wil je iets schenken? Of iets kopen? Wil je ons steunen in onze werking?

Spring eens binnen in de winkel in de Mechelsestraat 32 te Leuven. Of volg ons op facebook.