'WAKOSTA?!': ontdek alles over financiële zelfredzaamheid

Een groeiend aantal jongvolwassenen kampt met financiële uitdagingen. Circa één op de acht jongeren in de derde graad van het secundair onderwijs vertoont risicovol financieel gedrag.

“Wakosta?!” is een initiatief van BudgetInzicht (BIZ), gericht op deze jongvolwassenen. Met een interactief inleefparcours, een website en een praktische app worden jongeren geholpen om op een speelse wijze essentiële financiële vaardigheden te ontwikkelen.

Het inleefparcours

Het inleefparcours is een interactieve en educatieve activiteit voor jongeren waarbij ze realistische financiële situaties nabootsen. Tijdens het parcours ontvangen ze een inkomen en worden ze uitgedaagd om beslissingen te nemen en hun budget in evenwicht te houden. Naast een eigen inkomen, komen ze ook in contact met thema’s zoals wonen, gezondheid, huishouden en ontspanning. Zo worden de jongeren vertrouwd met de diverse aspecten van zelfstandig leven en de financiële keuzes en gevolgen die daarbij komen kijken.

Voor leerkrachten zijn er de ‘Teach-the-teacher’-sessies, waarbij een BIZ-medewerker het parcours doorloopt met de begeleiders. Zo leren leerkrachten hoe ze het parcours in de klas bespreken via de website.

Meer info over het inleefparcours vind je via deze link.

De website

Wakosta.be is een interactieve, ondersteunende website gebaseerd op het inleefparcours. Het doel? Jongeren een goed beeld geven van wat het leven op eigen benen kost. De online toepassing kan gebruikt worden in het onderwijs en in sociale organisaties die werken met jongeren.

De app

De WAKOSTA?! app is een gratis, eenvoudige budget-app die je helpt bij het berekenen en beheren van je inkomsten en uitgaven. Met deze app kun je snel en eenvoudig je kosten en geld berekenen, je uitgaven inzichtelijk maken en zelfs een PDF-versie genereren. Je hebt er geen persoonlijk account voor nodig en je kan de app ook offline gebruiken.

Wist je dat deze app zelfs werd gepromoot tijdens het programma “Geld Gezocht” met Kamal Kharmach en Kristel Verbeke?

WAKOSTA?! is ook voor volwassenen een handige tool om het huishoudbudget bij te houden. Voer je inkomsten en uitgaven in, en de app berekent automatisch wat er aan het einde van de week of maand overblijft.