Week van de Groeilamp

De Week van de Opvoeding gaat al lang niet meer over opvoeden alleen. Dit jaar staat de week van 17 mei in teken van de Groeilamp. Wij schijnen het licht van de groeilamp op Lore. Zij is opvoedingsconsulente bij Kwadraat en mama van twee.

“Als opvoedingsconsulenten zitten wij verspreid over de verschillende Huizen van het Kind, een warme plek waar ouders welkom zijn met al hun vragen over het grootbrengen van kinderen o.a. over de opvoeding van hun kind. Verschillende thema’s komen er aan bod: van hoe je het best om kan gaan met de driftbuien van je peuter tot het maken van afspraken met je tiener die uit wil gaan.”

Door echt te luisteren naar je kind, begrijp je beter waar bepaald gedrag vandaan komt. Op die manier kan je veel milder reageren.

Kijk naar de binnenkant

“Als ouders bij ons op gesprek komen, is hun vraag soms heel algemeen. Bijvoorbeeld “Mijn kind wordt vaak heel boos en luistert dan niet.” Hoe kunnen we dit concreter maken? We stellen tijdens de gesprekken veel vragen. Dit doen we om een duidelijk beeld te krijgen van wat er tijdens zo’n moment gebeurt bij het kind, maar ook bij de ouders.”

“Ik vind het heel belangrijk om te kijken wat er op dat moment aan de binnenkant zit bij het kind. Een kind heeft niet zomaar woedebuien, of is niet zomaar kwaad, bang of verdrietig. Dat vergeten we wel eens als ons kind tegendraads is of niet zo goed luistert. Je denkt al snel “mijn kind doet moeilijk om mij te pesten” of “mijn kind doet dit expres”. Als mama heb ik soms ook die reflex en probeer ik daar bewust mee om te gaan, want eigenlijk zit er bijna altijd wel iets achter. Door echt te luisteren naar je kind, begrijp je beter waar bepaald gedrag vandaan komt. Op die manier kan je veel milder reageren. 

Echt luisteren is niet zo eenvoudig. We zijn al snel geneigd om oplossingen of verklaringen aan te reiken of om de emotie te minimaliseren (“daar hoef je toch niet boos voor te zijn”). Door erkenning te geven (“ik zie dat je boos bent”) en dit te aanvaarden (“dat is oké”) geef je je kind het gevoel dat je begrip hebt en leert het beter omgaan met deze heftige emotie. Elk kind is namelijk op zoek naar erkenning van de ouders of erkenning voor het feit dat hij/zij het moeilijk heeft.

“Een probleem is pas een probleem wanneer je dat als ouder zo aanvoelt.”

“Als opvoedingsconsulent vertrekken we altijd van de vraag van de ouder. Soms wordt in onze maatschappij iets als een probleem gezien, maar hoeft het dat eigenlijk niet te zijn. Er wordt bijvoorbeeld snel gesproken over slaapproblemen. Maar wat is dat eigenlijk, een slaapprobleem? Het is pas een probleem wanneer je dat als ouder zo aanvoelt. Als kinderen op latere leeftijd bij hun ouders in bed slapen en dit werkt voor het gezin, waarom zou je hier dan iets in veranderen? Van zodra dit voor de ouders niet meer werkt, kunnen we wel gaan kijken hoe we het anders kunnen aanpakken.”

Zelfzorg bij ouders

We vroegen Lore of ze tips had hoe je als ouder aan zelfzorg kan doen. In de media lees je vaak tips als: las eens een momentje in om aan jezelf te denken, neem eens een badje of ga eens op reis om je batterijen op te laden. Volgens Lore kan dat zeker helpen, maar je vervalt na dat oplaadmomentje terug in je oude gewoonten. Echte zelfzorg is voor Lore een verandering in levenswijze. 

“Als ouder ben je soms zo hard aan het zorgen voor anderen, dat je jezelf wel eens vergeet. We willen niet alleen graag de perfecte ouder zijn, maar ook de perfecte partner, de perfecte vriendin, de perfecte dochter of zus, … Zo leef je vaak in functie van anderen. Belangrijk is dat je leert voelen waar jouw grenzen liggen. Dat doe je vooral door naar jezelf te luisteren en aan anderen je grenzen aan te geven. Die grenzen zijn voor iedereen anders.  Het vergt oefening om wat vaker neen te leren zeggen. Het is een  leerproces waarbij je jezelf tijd moet geven.”