Werken aan veerkracht bij kinderen
En als we het nu eens niet over corona willen hebben?
Geen doemscenario’s, maar verhalen van vriendschap, hoop en warmte. Dat is wat Manoe Frateur (acteur, theatermaker, performer, straatartiest) kinderen brengt in leuke filmpjes over superhelden.
Voor kinderen die het vandaag moeilijk hebben leest Manoe Frateur (voor sommigen Eric Buelens uit De Buurtpolitie) voor uit het boek “Mijn leven als superheld” van Liv Leeman. Liv is hulpverlener bij CAW Oost-Brabant, gespecialiseerd in kinderwerking, én auteur van kinderboeken. Zij schreef het boek om kinderen te leren zoeken naar de superheld in zichzelf.
“En laat dat nu net vandaag zo belangrijk zijn voor hen”, zegt Leeman, “om eens niet te hoeven horen en lezen wat niet meer mag of kan, maar wat wél nog mogelijk is. Sterker nog: wat er nu al is, maar wat ze wellicht nog niet weten, hun superkracht!”
Kruip eens in het hoofd van een kind
Er sluipt een gevaarlijk beest rond in de wereld. Het kruipt niet alleen in je lijf, maar ook in je gevoelens. Voor kinderen is dat niet anders. Al die maatregelen van de overheid kunnen hen bang of ongerust maken. En vaak begrijpen ze niet waarom of hoe dat allemaal moet…
Maar het is voor hun ouders ook niet makkelijk om met dit alles om te gaan én om het goed uitgelegd te krijgen aan hun kind.
Werk aan veerkracht door verhalen
‘Mijn leven als superheld’ is een doe- en leesboek voor kinderen vanaf 8 jaar, met tal van prikkelende invulopdrachten die hen doen stilstaan bij de kleine en grote dingen uit hun eigen leven en de veerkracht die ze in zich hebben.
De wereld van Noah staat van de ene op de andere dag helemaal op zijn kop. Weg huis, weg vrienden, weg school, weg bijna alles… Gelukkig heeft hij superkrachten, juf Elsie leerde hem dat. Ze helpen om het vol te houden, om door te zetten en als ze even zoekraken dan zijn er de krachten van vrienden… en vrienden, die vind je op de gekste plaatsen.
Het verhaal raakt aan verschillende moeilijke thema’s die een kinderleven kunnen overhoop gooien; echtscheiding, familiaal geweld, verslaving, dak- en thuisloosheid, beperkte psychische beschikbaarheid van ouders, … maar evengoed gaat het over vriendschap, troost en hoop.
Het boek wordt gebruikt door hulpverleners, begeleiders, leerkrachten, ouders… in de omgang met kinderen. Door samen in het boek te lezen, kunnen ze vlotter praten over moeilijkere thema’s die anders misschien niet besproken geraken. De bijhorende opdrachten nodigt de kinderen uit om eigen ervaringen naast die van het hoofdpersonage te leggen en zo op zoek te gaan naar eigen krachten. Het stimuleert hen ook om ervaringen uit te wisselen en te leren van elkaar.
Werken aan veerkracht bij kinderen is belangrijk. Zeker vandaag! En morgen misschien nog meer!
Manoe Frateur wil alle kinderen die kans te geven. Je kan alles terugvinden via www.caw.be/superheldfilmpjes.