Lees- en doeboek voor dak- en thuisloze kinderen

De wereld van Noah staat van de ene op de andere dag helemaal op zijn kop. Weg huis, weg vrienden, weg school, weg bijna alles… Gelukkig heeft hij superkrachten, juf Elsie leerde hem dat. Ze helpen om het vol te houden, om door te zetten en als ze even zoek raken dan zijn er de krachten van vrienden… en vrienden, die vind je op de gekste plaatsen.

Dit aanbod is enkel beschikbaar in de regio Oost-Brabant.

Meer dan 1800 Vlaamse kinderen en jongeren zijn thuis- of dakloos. In CAW Oost-Brabant werkt een uniek team hulpverleners dat aangepaste hulp biedt aan jonge kinderen die er, meestal via hun ouders, terecht komen. Samen met het Kinderrechtencommissariaat ontwikkelde CAW Oost-Brabant een opmerkelijk hulpverleningsinstrument: een lees- en doeboek voor dak- en thuisloze kinderen.

Uniek hulpaanbod voor kinderen

Wanneer kinderen moeilijke dingen meemaken in hun leven, beleven zij dat anders dan volwassenen. Ouders die gaan scheiden, het gezin dat uiteenvalt, moeten vluchten voor geweld in huis of in de omgeving, kwesties met geld, alcohol of drugs… Problemen die hen letterlijk thuis- en soms ook dakloos maken.

Kinderen komen meestal te weinig of te laat in beeld bij een hulpvraag, omdat ze die zelden zelf stellen. Het reguliere hulpaanbod is vooral op volwassenen gericht. Daarom ontwikkelde CAW Oost-Brabant een hulpverleningstool met focus op de probleembeleving van kinderen.

Veerkracht is toverkracht

‘Mijn leven als superheld’ is een doe- en leesboek voor kinderen vanaf 8 jaar, met tal van prikkelende invulopdrachten die hen doen stilstaan bij de kleine en grote dingen uit hun eigen leven en de veerkracht die ze in zich hebben. Het verhaal raakt aan verschillende moeilijkere thema’s die te maken hebben met thuisloosheid; echtscheiding, familiaal geweld, verslaving, maar evengoed vriendschap, troost en hoop.

Het boek is bestemd voor iedereen die met kinderen omgaat. Hulpverleners, begeleiders, leerkrachten, ouders… Het kan dienen als voorleesboek, als leesboek, als dagboek of inspiratieboek. Het nodigt kinderen uit om op zoek te gaan naar eigen krachten, ervaringen uit te wisselen en te leren van elkaar.

Momenteel kan je geen workshops aanvragen, maar biedt de auteur wel webinars aan op aanvraag.

Wil je zelf al aan de slag met de kinderen in de klas? Dan kan deze lesfiche als inspiratie dienen.

 

Zo’n boek is dit geworden: een gedeeld geloof dat we er samen geraken. Knap hoe dit boek speels, creatief en verhalend dat allemaal bundelt als een warme jas voor ieder kind.
— Peter Adriaenssens

Om deze video te kunnen bekijken, moet je cookies aanvaarden.