Winkelen bij de sociale kruidenier: “Ik heb de middelen niet voor andere supermarkten”

Samira* doet al sinds 2012 haar inkopen bij de Sociale Kruidenier in Vilvoorde. “Eerst heb ik me ingeschreven bij het CAW om te weten te komen of ik mocht winkelen bij de Sociale Kruidenier. Sindsdien heb ik toegang tot de winkel en doe ik hier mijn inkopen omdat ik de middelen niet heb om mijn boodschappen te doen in andere supermarkten.”

De Sociale Kruidenier is er voor iedereen die het financieel wat moeilijk heeft. “Zo steunen we ondertussen al meer dan duizend mensen, waarvan meer dan de helft kinderen zijn. Op die manier bieden we steun aan gezinnen bij armoede en helpen we mee aan het onderdrukken van kinderarmoede. Het totaal aantal gezinsleden groeit nog jaarlijks”, vertelt Leen Van der Perre, teamcoördinator van de sociale kruidenier. “Er wordt door het CAW eerst gekeken naar de inkomsten en uitgaven”, legt Leen verder uit. “Wanneer blijkt dat iemand minder dan € 7 per dag per gezinslid overhoudt om eten te kopen, dan krijgt die toegang tot de sociale winkel. Hiervoor maakt hij of zij een afspraak met een hulpverlener en krijgt hij of zij toegang voor 6 maand. Na die periode kan het met nog eens 6 maanden verlengd worden, maar wordt de financiële situatie eerst nog eens bekeken. Er mag dan elke week voor € 5 per gezinslid in de winkel aangekocht worden. Dit wil zeggen dat een gezin van vier personen, voor € 20 mag komen winkelen.”**

“Het is voor mij de manier om mijn kinderen te voeden en te geven wat nodig is”

Voor Samira is winkelen bij de Sociale Kruidenier dus een heel welgekomen oplossing: “Het is voor mij de manier om mijn kinderen te voeden en te geven wat nodig is. Ik krijg bijvoorbeeld gratis melk mee naar huis. Bovendien zijn de mensen hier echt heel vriendelijk. Linda ken ik ondertussen al acht jaar, zij is geweldig. Door mij heeft een vriendin zich ook al ingeschreven bij het CAW. Ik vertel met plezier aan mijn vrienden en familie dat ik dankzij de Sociale Kruidenier boodschappen kan doen.” Toch biedt de hulpverlening van de Sociale Kruidenier meer dan financiële steun. “We bieden via het CAW integrale hulpverlening”, vertelt Ingelise, inhoudelijk directeur. “Zo helpen we mensen ook op andere levensdomeinen zoals de woon- en werksituatie en zorgen we ervoor dat iedereen zijn rechten benut.”

“Ik leer er veel: omgaan met mijn budget, waar ik goedkoper kan winkelen en hoe ik mijn facturen orden en afbetaal, heel handig dus”

Wekelijkse afspraak

Samira heeft wekelijks een afspraak bij het CAW waarbij ze financieel begeleid wordt. Samen met haar begeleider kijkt Samira dan waarbij ze moeilijkheden ondervindt en hoe ze haar betalingen het best beheerst. “Ik leer er veel: omgaan met mijn budget, waar ik goedkoper kan winkelen en hoe ik mijn facturen orden en afbetaal, heel handig dus”, vertelt Samira tevreden.

Inloopcentrum

Naast de Sociale Kruidenier is er ook een inloopcentrum (ILC). Het is een plek waar mensen terecht kunnen voor gratis koffie en water of een warme maaltijd aan 2 euro. Regelmatig wordt er ook gratis soep voorzien. Ook douchen en kleding wassen en drogen is er mogelijk voor een klein bedrag. Diegenen zonder inkomen, meestal zijn dat mensen die op straat leven, kunnen daar gratis gebruik van maken. Bovendien biedt het ILC een gelegenheid aan mensen die hun Nederlands willen verbeteren. “Ik spreek niet goed Nederlands”, zegt Samira. “Het lijkt me dus fijn om er eens langs te gaan en de taal te oefenen.”

*Samira is een schuilnaam, omdat de geïnterviewde anoniem wenste te blijven.

**Dit aanbod is alleen geldig voor inwoners van zorgregio Vilvoorde (Vilvoorde, Machelen, Steenokkerzeel, Zemst, Grimbergen, Wemmel, Meise, Londerzeel, Kappele-op-den-Bos) en inwoners van sommige gemeenten in zorgregio Tervuren (Kraainem, Wezembeek-Oppem, Zaventem).