Winteropvang in Vilvoorde opent weer de deuren

Op 1 december om 19 uur opende de winteropvang in Vilvoorde opnieuw de deuren, ook dit jaar in het gebouw Ter Linde II in de Vaartstraat. De hoofdcoördinatie is dit jaar volledig in handen van CAW Halle-Vilvoorde.

“We werken volgens het bed-brood-bad principe”, zegt Natasja Vander Weyden, coördinator van de winteropvang. “Dat wil zeggen dat de mannen hier een maaltijd aangeboden krijgen, vaak soep en brood, maar dankzij de vele giften kunnen we hen soms ook spaghetti, couscous of andere warme maaltijden aanbieden. Ze kunnen hier een warme douche nemen en krijgen vervolgens een slaapplaats voor de nacht. ’s Ochtends krijgen ze een ontbijt en om negen uur sluit de opvang weer.” Na negen uur kan men terecht in de lokale dienstencentra en het inloopcentrum van het CAW voor een koffie, een babbel en gezelligheid.

Schepen voor sociaal beleid en gelijke kansen Fatima Lamarti vult aan: “De strijd tegen dak- en thuisloosheid ligt mij nauw aan het hart, iedere persoon die de nacht op straat moet doorbrengen is er één teveel. In eerste instantie willen we als stad alle vormen van dak- en thuisloosheid voorkomen, maar jammer genoeg blijft opvang noodzakelijk. Het Sociaal Huis heeft jaren zelf de coördinatierol van de winteropvang op zich genomen. We konden hierbij altijd rekenen op een goede samenwerking met het CAW Halle Vilvoorde voor de dagelijkse werking. Omdat het CAW zoveel specifieke ervaring heeft in het begeleiden van de doelgroep, hebben we dit jaar beslist de coördinatie van de winteropvang aan hen over te dragen. We stellen hiervoor 30 000 euro en een locatie ter beschikking. De voorbijgaande jaren kon de winteropvang ook steeds rekenen op verschillende organisaties en vrijwilligers die warme maaltijden en verzorgingsproducten kwamen brengen, dit blijft nog altijd heel welkom.”

Vrijwilligers 

De opvang draait voor een groot deel op vrijwilligers, dat in combinatie met professionele hulpverlening ’s ochtends en ‘s avonds. Het CAW is hen dan ook eeuwig dankbaar. “Zonder vrijwilligers zou de winteropvang niet bestaan”, zegt Natasja. Een vrijwilliger bij de winteropvang doet ofwel een avond –of ochtendshift, samen met een hulpverlener of ze doen de nachtshift. De winteropvang is altijd op zoek naar vrijwilligers. Elke vrijwilliger ontvangt een vrijwilligersvergoeding per gewerkte shift. Ook de verplaatsing wordt vergoed. Bij interesse kan men contact opnemen met Natasja Vander Weyden (natasja.vanderweyden@cawhallevilvoorde.be).

Verzorgingsproducten 

Tot eind januari kan je in deelnemende apothekers in Halle-Vilvoorde ongebruikte en nieuwe verzorgingsproducten binnenbrengen. Naar initiatief van Brabants Apothekers Forum (BAF) worden er producten ingezameld die nadien door het CAW wordt verdeeld onder daklozen die overnachten in de winteropvang. Meer info en deelnemende apothekers op: https://www.inzamelactie.be/regio-halle-vilvoorde

vlnr Natasja, Vanessa, Patrick