Erover kunnen praten met je partner is een eerste belangrijke stap. Probeer samen na te gaan waarover jullie veel ruzie maken of wat de ruzie uitlokt. Soms zijn er zaken veranderd in jullie leven die het niet gemakkelijk maken. Dit kan eindigen in frustratie, kwaadheid en verdriet. Het is belangrijk dat het duwen en trekken stopt.
Als je er met je partner niet kunt of durft over spreken, is het belangrijk om toch iemand in vertrouwen te nemen. Iemand binnen je eigen familie of vriendenkring, en/of je huisarts. Je kan ook altijd bellen naar 1712, het telefoonnummer bij vragen over geweld.
Lukt het jullie niet om er alleen uit te raken? Een hulpverlener van het CAW in je buurt kan alleen met jou of samen met jullie gesprekken aangaan die meer inzicht geven in hoe het geweld zich ontwikkelt en wat jullie kunnen doen om dit te stoppen.
De hulpverlener van het CAW maakt samen met jullie het geweld bespreekbaar en denkt met jullie mee na op welke manier het geweld kan stoppen.
- Hoe kunnen we anders communiceren met elkaar?
- Hoe zie/voel ik dat ik of mijn partner boos word(t)?
- Wat zijn de gevolgen voor onze kinderen en onze relatie?
We pakken samen de onderlinge stressbronnen aan en bekijken welke organisatie hier bij kan helpen.
Indien er nood is aan een rustpauze, kunnen we op zoek gaan naar een tijdelijke oplossing.
Soms kan je ook terecht bij een privétherapeut via www.vindeentherapeut.be (vraag hierover informatie aan je huisarts of mutualiteit, soms is er terugbetaling mogelijk).
Ook wanneer het duwen en trekken zich vaker voordoet en je vreest voor je eigen veiligheid en die van anderen, kan een hulpverlener van het CAW in je buurt zoeken waar je tijdelijk tot rust kan komen. Gebeurt het duwen en trekken buiten de kantooruren, kan je bellen naar de politie op het nummer 101.
Meer informatie: